Folosind datele colectate de la reteaua de telescoape, echipa de la Event Horizon Telescope spera sa produca in 2018 primele imagini reale cu o gaura neagra.
Prima privire la o gaura neagra
In urmatoarele 12 luni, astrofizicienii cred ca vor reusi sa faca ceva ce nu s-a mai putut pana acum, iar descoperirile lor ar putea avea implicatii mult mai vaste pentru intelegerea noastra asupra Universului. O gaura neagra este un punct in spatiu in care atractia gravitationala este atat de puternica, incat nici lumina nu poate scapa.
Albert Einstein a prezis existenta gaurilor negre prin teoria sa generala a relativitatii, dar nici macar el nu era convins de existenta acestora. Si, pana acum, nimeni nu a reusit sa vina cu dovezi concrete pentru a le confirma. Event Horizon Telescope (EHT) ar putea schimba acest lucru.
EHT este mai mult decat un singur telescop; mai degraba, este o retea de telescoape din jurul lumii. Lucrand in armonie, aceste dispozitive pot oferi toate componentele necesare pentru a crea imaginea cu o gaura neagra.
„In primul rand, este nevoie de o marire la o rezolutie extrem de mare – echivalentul situatiei in care poti numara adanciturile de pe o minge de golf din Los Angeles in timp ce tu esti in New York,” a spus directorul EHT, Sheperd Doeleman, pentru Futurism.
Dupa, spune Doeleman, trebuie gasita o metoda prin care pot trece de gazele din Calea Lactee si de multimea de gaze care inconjoara gaura neagra. Acest lucru necesita un telescop la fel de mare ca Pamantul; iar aici intra in scena EHT.
Echipa de la EHT a creat un telescop virtual de dimensiunea Pamantului, spune Doeleman, folosind o retea de reflectoare radio individuale care inconjoara planeta. Au sincronizat reflectoarele pentru a putea fi programate sa observe in sincron acelasi punct din spatiu si sa inregistreze in hard-discuri undele radio pe care le detecteaza.
Tot conceptul s-a invartit in jurul ideii ca, prin combinarea ulterioara a datelor, echipa de la EHT ar putea produce o imagine comparabila cu una obtinuta daca ar fi folosit un telescop de dimensiunea Pamantului.
In Aprilie 2017, echipa de la EHT a testat pentru prima data reteaua de telescoape. In decursul a 5 nopti, opt reflectoare din jurul planetei au fost setate pe Sagittarius A* (SGR A*), un punct din centrul Caii Lactee unde cercetatorii banuiesc ca ar fi locatia unei gauri negre imense.
Datele colectate prin Telescopul de la Polul Sud nu au ajuns la Observatorul MIT Haystack pana la sfarsitul lui Decembrie din cauza lipsei de zboruri cu operatiuni cargo in zona. Acum ca echipa a adunat datele de la toate cele 8 reflectoare radio, pot incepe analiza cu speranta de a produce primele fotografii cu o gaura neagra.
Confirmand (sau negand) teoriile lui Einstein
Nu numai ca imaginea cu o gaura neagra le-ar confirma existenta, dar ar putea conferi noi indicii despre universul nostru.
„Impactul unei gauri negre asupra Universului este imens,” spune Doeleman. „Se crede ca gaura neagra din centrul fiecarei galaxii si galaxiile in care acestea se afla evolueaza impreuna de-a lungul timpului cosmic; deci, observand ceea ce se intampla in apropierea orizontului de evenimente, vom reusi sa intelegem Universul la o scara mai larga.”
In viitor, cercetatorii ar putea capta imagini cu evolutia unei singure gauri negre. Acest lucru le va permite oamenilor de stiinta sa determine daca teoria generala a relativitatii creata de Einstein este adevarata si la limitele unei gauri negre; totodata, vor avea sansa de a studia expansiunea gaurilor negre sau absorbtia de materie, spune Doeleman.
Insa, reteaua EHT a fost utilizata pentru prima data in Aprilie cu scopul de a studia Sgr A*, iar Doeleman are asteptari realiste.
„Bineinteles, nu avem nici o garantie in privinta a ceea ce vom vedea, iar natura ne-ar putea pune probleme. Insa, EHT este functional; deci, in urmatorii ani, vom lucra pentru a crea primele imagini care ne vor permite sa intelegem aspectul gaurilor negre,” a spus acesta pentru Futurism.
Cu toate ca intreaga echipa este entuziasmata sa produca imagini nemaivazute pana acum, trebuie sa se asigure ca lucreaza cu grija si precautie cu datele, a spus Doeleman, astfel neputand seta o data concreta pentru momentul in care rezultatele vor fi gata.
Insa, suntem mai aproape ca oricand de a obtine imagini cu o gaura neagra si nu strica sa speram ca echipa EHT va reusi sa isi atinga scopul in anul 2018.
Sunt impresionat de statisticile prezentate in acest articol, care evidenteaza impactul negativ al poluarii asupra mediului si sanatatii noastre. Este important sa constientizam aceste probleme si sa luam masuri pentru a le remedia.
Informatiile prezentate in acest articol sunt foarte utile si relevante pentru cei interesati de sustenabilitate. Autorul ofera exemple concrete despre modul in care putem contribui la un mediu mai curat prin alegerile noastre zilnice.
Apreciez faptul ca articolul prezinta solutii concrete pentru reducerea poluarii, cum ar fi utilizarea energiei regenerabile sau reciclarea deseurilor. Aceste idei pot avea un impact pozitiv asupra mediului nostru.
Articolul este foarte interesant, oferind o perspectiva noua asupra problemelor de mediu. Sunt de acord cu autorul ca este important sa ne implicam mai mult in protejarea naturii si sa fim mai responsabili cu resursele noastre.