Se pare ca din ce in ce mai multa lume este afectata de depresie. De fapt, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), se estimeaza ca aproximat 350 milioane de persoane de varste diferite sufera de aceasta tulburare mentala epuizanta.

Depresia poate schimba creierul, alterand conexiunile neuronale si sinapsele, micsorand hipocampul, o zona din creier ce regleaza starile emotionale si memoria. Din punct de vedere mental, va puteti simti debusolati si extenuati deoarece creierul trebuie sa trudeasca pentru a procesa informatia si sentimentele.

Daca nu va simtiti bine mental, efectele pot influenta fiecare aspect al vietii voastre.

Depresia va poate deconecta de lumea inconjuratoare, sa va faca sa simtiti ca si cum nimic nu s-ar mai putea schimba, paralizati de gandurile proprii. Pentru a contracara toate aceste sentimente, din pacate, multe persoane apeleaza la medicamente ca solutie pe termen scurt; dar inca nu cunoastem efectele pe termen lung al acestor medicamente puternice.

In loc sa ne tratam singuri, putem apela la unele remedii naturale, care de multe ori, functioneaza mai bine decat medicamentele.

Astazi vom evalua modul exact in care depresia afecteaza creierul si cai pentru a compensa in mod natural daunele create. Este nevoie de multa putere de sine si determinare, dar va PUTETI lua viata inapoi, urmand cateva schimbari simple pentru stilul de viata si perceptie.

Modul in care depresia afecteaza creierul (si solutii pentru a contracara efectele)

Un studiu revolutionar, ce a implicat o echipa internationala de cercetatori, a descoperit ca persoanele afectate de depresie au hipocampul micsorat.

Acestia au folosit datele colectate de la imaginile magnetice de rezonanta (MRI) aplicate unui numar de 8 930 de persoane din toata lumea, dintre care 1 728 sufereau de depresie severa. Restul de 7 199 de persoane nu sufereau de aceasta boala.

Au descoperit ca 65% dintre pacientii depresivi aveau hipocampul micsorat; in schimb, cei care se aflau la primele semne de depresie nu prezentau aceasta particularitate. Descoperirile sugereaza faptul ca episoadele recurente de depresie pot cauza reducerea dimensiunii hipocampului.

Si studiile precedente au descoperit caracteristici similare; dar, acest studiu a cautat sa afle daca reducerea hipocampului poate cauza depresia sau vice versa. Au gasit raspunsul: prima oara vine depresia, apoi leziunile creierului.

Conform co-autorului, Profesor Ian Hickie:
„Cu cat mai multe episoade de depresie respectiva persoana avea, cu atat era mai accentuata micsorarea hipocampului. Asa ca, depresia recurenta sau persistenta dauneaza hipocampului proportional cu perioada in care nu aplicati vreun tratament.

Astfel, ne putem intreba care apare prima: hipocampul micsorat sau depresia? Leziunile creierului apar datorita unei boli recurente…

Alte studii au aratat si posibilitatea de reversibilitate, iar hipocampul este una dintre zonele unice din creier care genereaza rapid noi conexiuni celulare; ce se pierde in acest caz sunt conexiunile dintre celule, nu celulele in sine.

Tratarea eficienta a depresiei nu implica exclusiv medicamente. Daca nu sunteti angajati, spre exemplu, si stati intr-o camera facand nimic, hipocampul se va micsora. Asa ca interventiile sociale sunt foarte importante iar tratamentele precum uleiul de peste sunt considerate ca fiind neuroprotectore foarte bune.”

In ceea ce priveste micsorarea hipocampului, am dori sa mentionam si alte cercetari revolutionare, efectuate de catre oamenii de stiinta de la HeartMath, o organizatie ce studiaza conexiunile dintre inima si creier. Sentimentele noastre se codeaza in campul electromagnetic al inimii, aceasta trimitand semnale catre creier pentru a-i spune cum sa reactioneze.

Prin urmare, cercetatorii au descoperit ca atunci cand sunteti coplesiti de emotii negative, in creier se creeaza haos.

Acum ca stiti ca sentimentele voastre joaca un rol important in privinta reactiilor creierului la stimulenti, ne-am gandit ca ar fi potrivit sa expunem o alta conceptie gresita despre depresie.

Asa cum majoritatea oamenilor nu realizeaza ca sentimentele lor reprezinta un factor importanta pentru starea lor mentala, multi nici macar nu stiu faptul ca teoria de dezechilibru chimic privind depresia nu este valida din punct de vedere stiintific.

Conform unei lucrari de Jonathan Leo, un profesor asociat Universitatii Lincoln Memorial, catedra de Neuroanatomie:
„Cauza pentru tulburarile mentale, precum depresia, ramane necunoscuta. Cu toate acestea, ideea ca dezechilibrul neurotransmitatorilor poate cauza depresia este extrem de bine vazuta de companiile farmaceutice si de specialistii in psihiatrie din toata lumea.”

Mai mult, conform Dr. Joanna Moncrieff, autor si psihiatru din Marea Britanie:
„Binenteles ca exista efecte cerebrale si reactii biochimice ce apar in momentul in care o persoana este afectata de depresie; asa a fost dintotdeauna, dar nici un studiu nu a putut declara ca o cauza specifica a starii cerebrale s-ar putea corela macar cu depresia…

In toate studiile de caz s-au putut afla doar rezultate inconsistente si nimeni nu a putut clarifica subiectul corelarii cu depresia, fara a mai vorbi despre cauze…Faptul ca mai mult de 50 de ani de cercetari asidue au esuat in identificarea depresiei in creier pot indica faptul ca fie nu dispunem de tehnologia adecvata, fie ca putem cauta acul in carul cu fan!”

In cazul majoritatii medicamentelor ce pretind sa trateze depresia, ele adreseza nivelul scazut de serotonina si faptul ca aceasta ar putea fi cauza tulburarii. Totusi, niciun fel de cercetari precedente nu au putut dovedi acest lucru. Mare parte dintre companiile farmaceutice se folosesc de conceptia gresita a oamenilor in legatura cu depresia pentru a-si vedea propriul interes.

„Teoria serotoninei nu este de niciun fel vreun fapt dovedit stiintific. Este o teorie inventata – o ipoteza ce s-a dovedit a fi incorecta.” – Dr. Joseph Mercola

Asa ca, teoria dezechilibrului chimic nu poate explica depresia, dar oare acele medicamente chiar functioneaza sub forma de tratament? O evaluare efectuata in 2009 de catre Universitatea din California a descoperit chiar si mai multe dovezi condamnabile impotriva companiilor farmaceutice.

Studiul lor a descoperit ca o treime dintre persoanele ce se aflau sub tratament cu antidepresive nu se recuperau, multi dintre ei suferind in continuare de depresie.

Acum, stim ca multi declara o imbunatatire dupa ce administreaza antidepresive, dar nu putem cunoaste cu siguranta daca acea stare se datoreaza unui efect de placebo sau nu. Mai pe scurt, stim ca depresia conduce la micsorarea hipocampului din creier; si putem contracara aceasta degradare.

Gandurile si emotiile noastre joaca un rol esential pentru starea noastra mentala dar medicina conventionala pare sa nu garanteze recuperea sau in unele cazuri, nici macar o raza de speranta.

Asa ca, daca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina teoria de dezechilibru chimic, de ce continuam sa ne procuram medicamente care pretind sa modifice chimia din creier? Poate ca ar trebui sa ne focusam atentia in alta parte, acolo unde putem actiona astfel incat sa putem face schimbari reale in ceea ce priveste sanatatea noastra mentala si fizica, fara a derapa inspre efectele periculoase ale acestei boli.

Cum putem inversa depresia

1. Re-evaluati-va mentalitatea
Creierul se poate schimba si adapta in functie de gandurile si emotile noastre, precum si in functie de cum percepem stimulii. Fiind extrem de maleabil si schimbator, creierul poate forma noi sinapse si circuite bazate pe cunostinte, abilitati si procese de gandire.

Cu alte cuvinte, este foarte important modul in care gandim, deoarece respectivele ganduri pot, literalmente, sa creeze o noua chimie in creier si prin urmare, o noua realitate a noastra. Mintea are o putere incredibila, precum este demonstrat in dezbaterea urmatoare.

Un studiu efectuat de Scoala de Medicina Baylor, publicat in 2002 in Jurnalul de Medicina New England, subiectii ce sufereau de dureri severe la genunchi au fost impartiti in 3 grupuri. Majoritatea chirurgilor nu cred in efectul placebo ca substitut pentru operatii, dar acest studiu le-a demonstrat ca gresesc.

Pentru primul grup, chirurgii au operat cartilajul afectat de la genunchi. In cel de-al doilea grup, chirurgii au curatat articulatia genunchiului, eliminand tot ce ar putea cauza inflamarea. Persoanele cu artrita severa la genunchi trec, in general, prin una dintre aceste doua proceduri atunci cand cauta ajutor medical.

In schimb, cel de-al treilea grup a primit operatii false; doctorii au sedat pacientii, le-au efectuat inciziile si spalat genunchiul cu apa cu sare, la fel cum ar fi facut in cazul unei operatii reale. Apoi, au inchis incizia la fel cum ar fi facut in mod normal.

Toate cele trei grupuri au trecut impreuna prin programul de reabilitare si inainte de terminare, cercetatorii au descoperit ca grupul placebo prezenta aceleasi semne de insanatosire precum celelalte doua.

Asa ca, daca creierul ne poate face sa credem ca tocmai am trecut printr-o operatie pentru a ne scapa de durerea la genunchi, de ce nu putem folosi aceasta putere pentru tratarea depresiei? Putem, avem nevoie doar de determinare si dedicatie pentru a ne modifica creierele.

Cu toate acestea, schimbarea simpla a modului de gandire zilnica prin axarea atentiei asupra acestora va va ajuta enorm pentru a va inversa depresia.

2. Mancati sanatos
In general, stati departe de mancarurile procesate, GMO sau cele ultra rafinate. Ramaneti la cele naturale pentru a putea beneficia de toate privilegiile pe care mancarea le poate aduce sanatatii; mancati alimente crude, fructe si legume organice si daca este posibil, nuci si seminte crude. Eliminati sau reduceti pe cat de mult posibil zaharurile, mancarurile procesate si modificate pentru a va pastra sanatatea cerebrala.

Mai mult, incercati sa limitati consumul de faina alba, dulciuri, paine si alte cereale. Creierul si stomacul se afla intr-o legatura mult mai stransa decata ati putea crede, asa ca daca vreti sa aveti o minte sanatoasa, axati-va pe mentinerea unei diete curate.

3. Faceti exercitii fizice
Exercitiile fizice – una dintre cele mai eficiente, dar neutilizate tratamente pentru depresie. Studiile au aratat ca lipsa activitatii zilnice poate cauza depresia. De fapt, conform unui articol al Dr. Mercola,

„Femeile care stateau jos pentru mai mult de sapte ore in fiecare zi prezentau un risc cu 47% mai mare de depresie decat femeile care stateau jos pentru doar 4 ore sau mai putin in fiecare zi. Cele care nu se angajau in nicio activitate fizica prezentau un risc cu 99% mai mare de dezvoltare a depresiei decat cele care erau active. Si chiar asa, exercitiile fizice sunt, probabil, una dintre cele mai eficiente dar neutilizate tratamente pentru depresie.”

4. Adoptati o practica de constientizare de sine
In final, trebuie sa aveti grija de propria minte daca va doriti sa functioneze corect. Numeroase studii au descoperit o legatura intre starea mentala pozitiva si meditatia sau alte tipuri de exercitii de constientizare.

Prin concentrarea atentiei asupra momentului prezent si prin cufundarea in extazul pe care fiecare secunda neintrerupta de meditatie o ofera, va puteti restructura creierul si puteti elimina depresia. De fapt, multe studii au aratat ca meditatia este un rival al medicamentelor ce pretind sa trateze depresia.

4 thoughts on “Efectele depresiei asupra creierului (si solutii pentru a le compensa)

  1. Recomand tuturor parintilor sa citeasca acest articol si sa aplice sfaturile oferite pentru a imbunatati relatia cu copiii lor si pentru a contribui la dezvoltarea armonioasa a acestora.

  2. Sunt de acord cu autorul ca este esential sa petrecem timp de calitate cu copiii nostri si sa le acordam atentie si afectiune. Aceste lucruri sunt mai importante decat orice jucarie sau gadget tehnologic.

  3. Este impresionant cat de multe informatii utile sunt incluse in acest articol. Mi-a placut in special ideea de a incuraja creativitatea copiilor prin diverse activitati si jocuri educative.

  4. Articolul este foarte interesant, abordeaza o problema importanta legata de cresterea copiilor si ofera solutii practice pentru parinti. Sunt de acord cu recomandarile prezentate si voi incerca sa le aplic si eu in educatia copilului meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *