Scaunul cu sange este una dintre cele mai comune probleme ce pot afecta tractul gastrointestinal. Ar putea indica o tulburare medicala subiacenta, precum ulcer sau sindromul hemoragic. Daca nu este tratata, ar putea duce la complicatii, precum pierderea excesiva de sange sau infectii.

In continuare, vom prezenta cauzele, semnele, simptomele scaunului cu sange, precum si remediile naturale ce va pot ajuta sa scapati de aceasta problema.

Cauze
Prezenta sangelui in excremente poate avea cauze variate, iar acestea se diferentiaza in functie de culoarea sangelui. Conform Health Line, scaunul foarte inchis la culoare indica o sangerare in partea superioara a tractului gastrointestinal, din moment ce sangele se combina cu fluidele digestive si va capata o culoare negricioasa; exemple de tulburari asociate acestui caz ar fi ulcerul, esofagita si gastrita.

Publicatia descrie ca si anumite medicamente pot conduce la formarea unui produs foarte inchis la culoare. Printre acestea putem numi suplimentele de fier si medicamentele pe baza de bismut. Chiar si anormalitatile de circulatie gastrointestinala ar putea favoriza o astfel de situatie; prin urmare, pacientul ar putea suferi de ischemie intestinala, malformatii vasculare sau varice.

Pe de alta parte, prezenta sangelui rosu poate indica sangerari in cadrul tractului gastrointestinal inferior. Tulburarile ce se manifesta prin acest tip de sangerare includ prezenta unor polipi benigni sau cancerosi, hemoroizii, bolile inflamatorii intestinale, precum boala Crohn, colita ulcerativa sau diverticuloza.

Semne si simptome
Sangele din excremente ar putea fi negricios si gudronat sau de o culoare rosie aprinsa. O culoare inchisa a sangelui ar putea indica sangerarea in portiunea superioara a sistemului gastrointestinal, in timp ce culoarea deschisa ar putea marca o sangerare in partea inferioara a sistemului.

Conform Clinicii Mayo, sangele ar putea sa apara in sau pe excremente, in vasul toaletei sau pe hartia igienica. Ar putea fi acompaniat de dureri abdominale sau crampe, iritatii anale, schimbarea frecventei de defecare, constipatie, diaree, oboseala, o frecventa in nevoia de a merge la toaleta, scaun subtire, voma, motilitate intestinala dureroasa si pierdere subita in greutate.

Remedii de acasa
Tratamentul pentru scaunul cu sange depinde de cauza. Spre exemplu, calmantele si baile sitz sunt recomandate daca problema subiacenta ar indica prezenta hemoroizilor. Totodata, medicamentele precum antiacizii vor fi administrate pentru stoparea sangerarilor cauzate de ulcer, in timp ce antibioticele vor fi prescrise pentru bolile inflamatorii intestinale. Unele remedii pentru tratarea sangerarilor din cadrul tractului gastrointestinal pot fi facute si de acasa.

Apa si fibrele
Primul remediu pentru prezenta sangelui in excremente ar fi consumul unei cantitati adecvate de apa si a alimentelor bogate in fibre. Conform Health Line, ambele promoveaza inmuierea excrementelor, ceea ce va facilita trecerea prin corp. Unele dintre alimentele bogate in fibre ar fi anghinarele, fasolea, cerealele integrale, perele si zmeura.

Apa si fibrele pot preveni constipatia, care altfel ar putea conduce la dezvoltarea unei presiuni asupra zonei anale in timpul trecerii excrementelor. Cu toate acestea, persoana ar trebui sa apeleze la consultul medical pentru a discuta in vederea stabilirii unei diete aplicabile tulburarii medicale existente. Publicatia mai relateaza ca afinele agraveaza bolile gastrice.

Ghimbirul, laptele batut si semintele de susan
Atat ghimbirul, laptele batut, cat si semintele de susan pot ajuta la contracararea scaunului cu sange. Home Remedies for You relateaza ca persoana ar fi nevoita sa amestece pudra de ghimbir uscat cu pudra foilor uscate de siminichie, punand 5 grame din aceasta combinatie intr-un pahar cu apa calduta si consumandu-l inainte de a se culca.

Siminichia promoveaza motilitatea gastrointestinala si faciliteaza trecerea excrementelor, ceea ce va preveni sangerarile. Un pahar de lapte batut cu sare si piper poate fi consumat pentru tratarea hemoroizilor, iar jumatatea unei lingurite de susan cu unt sau cataplasma din seminte de susan pot fi aplicate asupra zonei afectate.

Diagnostic
Pe langa remediile mentionate mai sus, scaunul cu sange ar trebui examinat si diagnosticat, ceea ce va ajuta la determinarea cauzei sangerarilor. Conform Manhattan Gastroenterology, o persoana ar putea fi nevoita sa faca o colonoscopie, procedura ce presupune cercetarea structurii gastrointestinale.

Precum este descris de Dr. Khodadadian si recomandat de publicatie, pentru contracararea definitiva a hemoroizilor, pacientul ar putea fi supus unei proceduri de coagulare cu infrarosu.

Prezenta scaunului cu sange ar putea sugera dezvoltarea unor probleme medicale in corp, precum ulcer gastric sau febra hemoragica denga. Pentru prevenirea complicatiilor, ar fi bine sa se ia in considerare consultul cu un medic pentru o evaluare corespunzatoare, pentru diagnosticare, planificare, interventie, intelegerea termenilor medicali si aprecierea starii de sanatate.

5 thoughts on “Cauzele si remediile scaunului cu sange

  1. Mi-a placut modul in care autorul a structurat articolul, impartindu-l in sectiuni clare si usor de urmarit. De asemenea, apreciez faptul ca au fost incluse exemple practice care ilustreaza conceptele prezentate.

  2. Articolul este foarte interesant, abordeaza subiectul cu multa atentie si claritate. Am aflat multe informatii noi citind acest articol si mi se pare ca este o resursa valoroasa pentru cine este interesat de acest subiect.

  3. Am citit cu mare interes despre efectele benefice ale uleiului de cocos asupra pielii si parului. Este minunat sa stii ca poti avea grija de aspectul tau folosind doar produse naturale, fara aditivi sau conservanti artificiali.

  4. M-am bucurat sa aflu ca brandul BAM BUM foloseste doar ingrediente naturale si organice in produsele sale. Astfel, poti fi sigur ca nu vei expune pielea la substante chimice nocive care ar putea cauza iritatii sau alte probleme.

  5. Articolul este foarte interesant si bine documentat. Am aflat multe informatii noi despre beneficiile folosirii produselor naturale pentru ingrijirea pielii. Este impresionant sa vedem cat de mult ne poate ajuta natura in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *