ACASA  »  Timp liber  »  Sarbatori traditii si obiceiuri  »  Taierea motului si ruperea turtei

Categorii

 

SFATUL

 

Taierea motului si ruperea turtei

Autor: Mami_Isis 2011-01-19
Dupa nastere, aniversarea primei luni de viata si botez vine urmatorul eveniment important atat din viata ta ca parinte cat si a bebelusui (care nici nu mai poate fi numit bebelus de acum) si anume implinirea varstei de un anisor. Pe langa emotiile pe care le starneste acest moment, traditia noastra impune un anumit ritual pentru a marca “maturizarea” bebelusului si trecerea sa intr-o noua etapa a vietii.
 
Pentru baietei aceste traditii sunt adunate sub numele de taierea motului iar pentru fetite sunt cunoscute ca ruperea turtei. In unele zone ale Romaniei se spune ca motul poate fi taiat la baieti pana la 3 ani iar ruperea turtei la fete are loc pana la implinirea varstei de 1 an.
 
Daca la botez, traditia lasa “greul” pe umerii nasilor, taierea motului ii implica atat pe ei cat si pe parinti in egala masura. Nasii vin cu setul lor de responsabilitati specifice, unele variind in functie de zona tarii iar parintii cu setul lor de obligatii.
 
In ultima vreme nici macar nu se mai face distinctie intre taierea motului si ruperea turtei deoarece indiferent de sexul copilului, in cadrul evenimentului se practita atat partea de taiere a motului, adica a unei suvite de par din varful capului cat si ruperea turtei, adica a unui colac deasuprea capului copilului.
 
Dupa cum ziceam, in functie de zona, traditiile pot fi diferite sau pot avea variatii pe aceeasi tema. Oricum, indiferent de regiune, un singur lucru este singur: atat parintii cat si nasii respecta cu sfintenie aceste obiceiuri, ele fiind nelipsite de la aproape orice aniversare a primului anisor din viata unui copil.
 
Urmatoarele traditii sunt mai mult oferite ca indrumare si informare pentru a stii la ce sa te astepti si ce sa pregatesti dar sfatul nostru este sa vezi si care sunt traditiile locale, specifice zonei in care traiesti.
 
TRADITII
 
  • Organizarea unei (mici) petreceri fie acasa la nasi sau la parinti sau, mai nou, chiar si la un restaurant unde sunt invitati prietenii si familia;
  • La petrecere copilul trebuie sa fie imbracat in haine aduse de nasi;
  • O parte din cadoul nasilor trebuie neaparat sa constea in bani;
  • De taierea in sine a motului se ocupa nasa. Motul trebuie sa fie prins cu o panglica de culoare rosie iar parului trebuie sa fie taiat in forma de semnul crucii, cate putin din fiecare parte. In timp ce taie parul nasa trebuie sa faca urari de bine celui mic (in unele regiuni exista formulari specifice);
  • Parul taiat se pastreaza lipit cu ceara de la lumanarea de la Botez intre doi banuti (fie din argint sau monede vechi);
  • Dupa ce se taie motul vine momentul ruperii turtei. Turta trebuie sa fie adusa de nasa si trebuie rupta in patru, tot in semnul crucii, deasupra capului copilului; pentru a se face totusi o diferentiere intre baietei si fetite in unele regiuni se practica ruperea turtei doar la fete, iar la baieti se rupe un colac;
  • Alegerea obiectelor de pe tava credem ca este totusi punctul culminant al evenimentului si cel mai asteptat de toata lumea. Pe o tava se aduna diverse obiecte, fiecare cu o semnificatie aparate iar apoi se pune in fata copilului pentru a alege trei dintre ele: se spune ca aceste trei obiecte ii vor fi ursite si ii vor ghida cursul in viata; din fericire semnficatia obiectelor nu este standard si poate fi interpretata dupa bunul plac.
  • Obiecte care pot fi puse pe tava: seringa, carte, bani, surubelnita, chei de la masina, aur, argint, foarfeca, ruj, pix, caiet, telefon, parfum si lista poate continua;
  • Cu ocazia acestui eveniment nu numai nasii au obligatia de a cumpara cadouri ci si parintii; acestia trebuie sa pregateasca nasilor un cadou, chiar si simbolic iar in unele zone se obisnuieste ca parintii sa ofere nasei 3 colaci (mai maricei), pe care sa fie asezat mai intai copilului cand ii este taiat motul.
Dupa cum vezi obiceiuri sunt multe, insa nimeni nu poate sa ne impuna sa le urmam decat daca dorim. Cel mai important este ca voi – parintii, copilul si nasii sa va simtiti bine si sa pastrati o amintire frumoasa a acestui eveniment.