ACASA  »  Timp liber  »  Sarbatori traditii si obiceiuri  »  Prima baita a bebelusului de dupa botez - traditii si obiceiuri

Categorii

 

SFATUL

 

Prima baita a bebelusului de dupa botez - traditii si obiceiuri

Autor: Irina Mateescu 2009-11-26
Exista un adevarat ritual al primei baite a bebelusului la romani, transmis din generatie in generatie.
 
Acest ritual se refera mai degraba la prima baita facuta imediat dupa botez, de catre nasi. Totusi, din ce in ce maii multi parinti aleg sa respecte macar o parte a obiceiurilor despre care va vom povesti, chiar la prima baita pe care le-o fac bebelusului lor.
 
Traditia spune ca, in apa primei bai a bebelusului,  trebuie sa se puna:
 
Busuioc - sa fie atragator copilul, mai ales daca este fata;
Grau - sa fie cinstit;
Marar - sa fie placut ca mararul in bucate;
Menta si romanita - sa creasca usor si sa fie sanatos;
Maciulii de mac - sa doarma bine;
Seminte de canepa - sa creasca repede;
Pene - sa fie usor ca pana;
Petale de flori;
Apa sfintita - sa fie copilul curat ca aceasta;
Lapte dulce;
Zahar;
Oua - sa fie sanatos si plin ca oul, care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l puna in apa de baie de-a 2-a zi;
Metale si/ sau pietre pretioase;
Bani - ca in viata copilul sa aiba parte de avere.
 
Moasa, dupa ce - conform traditiei - scoate banii, se duce si pune apa de la baia copilului la radacina unui mar sau par pentru a creste copilul frumos si sanatos ca pomul respectiv. Apoi moasa se aseaza pe covata intoarsa si femeile o inconjoara de 3 ori, dansand si chiuind. Dupa toate acestea, moasa trebuie sa sara peste covata, cantand si provocandu-le pe nepoatele care-si doresc un copil astfel:
 
"Hai, sariti peste covata,
S-aveti si voi cate-o fata
Dar sariti mai 'naltisor,
S-aveti si cate-un fecior."
 
La sfarsit, ea duce copilul si-l da nasilor, care-i pun bani pe piept, dupa care il da mamei, care o cinsteste cu un pahar de rachiu, simbol ca se mai intalneste inca o data, cand moasa are datoria de a organiza o "mica petrecere" cu nepoatele sale, in cinstea nou-nascutului.
 
A fi moasa reprezinta o meserie in zilele noastre, intalnita in maternitati spitalele de obstretica-ginecologie. Moasele secolului XXI sunt cadre medicale si nu tin, decat foarte dar, legatura cu familia nou-nascutului dupa nastere.
 
In Biserica Ortodoxa, spre exemplu, moasa poate fi o ruda de sex feminin a bebelusului, care ajuta nasa in timpul slujbei de botez. Aceeasi persoana poate sa joace rolul moasei si in timpul primei baite de dupa botez.