ACASA  »  Timp liber  »  Sarbatori traditii si obiceiuri  »  Mos Nicolae - traditii si obiceiuri

Categorii

 

SFATUL

 

Mos Nicolae - traditii si obiceiuri

Autor: Irina Mateescu 2009-12-04
Incepi sa simti fiorul atat de placut al emotiilor lunii decembrie? Esti pregatit(a) sa primesti cadouri, sa te bucuri de sarbatori alaturi de cei dragi? Perioada magica a cadourilor incepe devreme in iarna, cu miros de portocale si covrigei sau chiar de ciocolata, de Mos Nicolae!
 
Traditia populara autohtona spune ca iarna incepe din 6 decembrie, ziua de Sfantul Nicolae, cand Mosul isi scutura barba. In noaptea din 5 spre 6 decembrie, el umple ghetutele celor care au fost cuminti peste an cu dulciuri si multe bunatati. Conform aceleasi traditii populare, daca nu ai fost cuminte, Mos Nicolae iti va lasa in ghetute o nuielusa!
 
 
Cine este Mos Nicolae?
 
Sfantul Nicolae (Nikolaos, in limba greaca, insemana "a invinge", "victorie")  s-a nascut acum peste 1600 ani in cetatea Patara din tinutul Lichiei, in Orientul Mijlociu. A fost un copil crescut in spiritul credintei crestine. Parintii lui au murit cand Sfantul Nicolae era inca mic, iar averea mostenita de la parinti a folosit-o pentru a ajuta oamenii nevoiasi. Mai tarziu, el a intemeiat manastirea Sionului de langa Myra, capitala Lichiei, si a devenit cardinal de Myra (aflata acum pe teritoriul Turciei).
 
A murit in data de 6 decembrie, in jurul anului 345 d.H. sau 352 d.H. Asemeni celor mai multe sarbatori crestine, ziua in care Sfantul Nicolae a plecat spre Dumnezeu este ziua in care il sarbatorim.
 
Sfantului Nicolae ii sunt atribuite peste 21 de minuni, dintre care, cele mai cunoscute sunt: readucerea la viata a unui corabier si a unor tineri pe care nu-i cunoscuse, dar despre a caror ucidere avusese un vis, oprirea unei furtuni devastatoare s.a. Tocmai de aceea, in secolul VI, Sfantul Nicolae a fost recunoscut si onorat ca sfant.
 
Din secolul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae este pastrata in Biserica Sfantul Gheorge din Bucuresti si, se pare, are efecte tamaduitoare asupra credinciosilor care vin sa se roage acolo. Numeroase Biserici din Romania, si mai ales din Ardeal, poarta hramul Sfantului Nicolae. In Ardeal, acesta este numit si San-Nicoara.
 
De ce aduce Mos Nicolae cadouri sau nuieluse?
 
Obiceiul ca Mos Nicolae sa aduca daruri celor cuminti are la baza faptul ca Sfantul Nicolae si-a petrecut viata ingrijind de cei necajiti, dedicandu-se celor saraci, facand daruri, donatii si minuni. Este considerat, in religia crestina, protectorul marinarilor, al celor defavorizati si patronul copiilor.
 
Cea mai cunoscuta poveste despre Sfantul Nicolae este aceea ca a ajutata trei fete harnice, dar sarace, sa se marite. El a  lasat fiecareia, timp de trei ani la rand, cate o punguta cu aur, noaptea, in sosete, drept zestre.
 
Obiceiul nuielusei isi are originea, se pare, in Franta anului 1552/3, cand orasul Metz a fost asediat de catre Regele Carol al V-lea. De atunci, regelele "cel rau" a devenit, in traditia locului, Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) , un personaj care il insoteste pe Mos Nicolae si pedepseste copiii neascultatori. Si in Germania, Olanda si Belgia, acest personaj a fost asimilat traditiei.
 
Alte traditii si obiceiuri de Mos Nicolae in lume.
 
In functie de specificul locului, Mos Nicoae apare din cele mai diferite locuri, pentru a-i bucura pe copii cu daruri.
 
Obiceiul romanesc este ca Mos Nicolae, care este diferit de Mos Craciun, sa nu se arate niciodata. El aduce, odata cu darurile, si crengute argintii sau multicolore. Parintii isi avertizeaza copiii ca daca nu vor fi ascultatori, vor primi doar nuielusa.
 
La crestinii din Republica Ghana, Mosul care aduce daruri vine din jungla. In Hawaii, se spune ca Mos Nicolae coboara din barca.
 
Traditia din districtul german Berchtesgaden este ca 12 tineri, imbracati in paie si avand masti ce reprezinta animale, sa danseze in urma Sfintului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara prefacandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savirsite.
 
In mai multe religii crestine Mos Nicolae este acelasi cu Mos Craciun. Astfel, in tari ca Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mincata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.
 
Polonezii cred ca darurile din decembrie vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sint aduse de ingeri. Copiii din Spania primesc daruri in data de 6 ianuarie, de la Regii Magi. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie.
 
In Italia copiii primesc daruri de la La Befana, personaj despre care traditia spune ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Bethleem cand acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergand din casa in casa pentru a-l gasi pe Copilul Hristos.
 
Daca vrei sa ne povestesti ce mai stii despre Mos Nicolae sau despre ce daruri ai vrea sa-ti aduca Mos Nicolae, Bam si Bum te asteapta cu drag pe www.bam-bum.ro/forum!