ACASA  »  Timp liber  »  Sarbatori traditii si obiceiuri  »  Botezul ortodox si catolic

Categorii

 

SFATUL

 

Botezul ortodox si catolic

Autor: Mami_Isis, Irina Mateescu 2010-09-17
Botezul reprezinta primul mare eveniment din viata copiilor nostri, si in functie de religie, traditie sau obiceiuri personale presupune o serie de reguli care ii pune adeseori pe parinti in dificultate. Acest articol este aici ca sa va indrume pe calea cea buna si ca sa va ajute sa va faceti o idee despre viitorul eveniment. Insa sfatul nostru este sa discutati si cu preotul Bisericii unde va avea loc botezul, si cu o persoana mai varstnica, in cazul in care sunteti interesati in a respecta si traditia locala.
Dupa cum spuneam si la inceput, regulile botezului difera in primul rand in functie de religie. Fara a face discriminare acest articol va tratat doar regulile specifice celor doua religii crestine: ortodoxismul si catolicismul, deoarece aceastea doua sunt cele mai intalnite la noi.
 
Botezul ORTODOX
 
Cand se face botezul ortodox?
 
Preotii spun ca perioada cea mai prielnica in a boteza copilul este intre 8 si 42 de zile de la nasterea sa. Insa, in ultima vreme, din ce in ce mai multi copii sunt botezati la varste mai intainte (chiar si la un an), fara ca acest lucru sa fie o problema. Recomandabil ar fi sa fie facut dupa 40 de zile pentru a-i fi permis si mamei sa asiste la ceremonie.
 
Botezul poate fi oficiat in orice zi a saptamanii (cu unele exceptii, in functie de biserici) desi unii preoti recomanda sa fie programat intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa Liturghie. Dar nu va impune nimeni asta, deci puteti alege data care vi se pare cea mai potrivita, atat voua ca parinti cat si persoanelor care sunt invitate.
 
Vorbeam mai sus de exceptii: unele Biserici nu oficiaza botezuri miercurea si vinerea sau in timpul posturilor mari.
 
Unde se face botezul ortodox?
 
Orice Biserica ortodoxa va place. Daca tineti la traditie atunci puteti alege Biserica unde ati fost dumneavoastra botezata, sau tatal copilului. Puteti alege o Biserica a carei nume sa corespunda cu cel al copilului, in cazul in care i-ati pus un nume de Sfant sau Biserica unde v-ati cununat. Daca sunteti mai religiosi puteti chiar alege o manastire!

Cum decurge
botezul ortodox.
 • Nasii intra primii in biserica, cu finutul sau finuta in brate;
 • Nasa tine in brate copilul pe durata slujbei. Nasul tine lumanarea.
 • Nasii anunta numele copilului;
 • Mama nu are dreptul sa stea langa copil in timpul slujbei;
 • Copilul este cufundat de 3 ori in apa; 
 • Nasii trebuie sa stie Crezul sau Simbolul Credintei (sau sa-l rosteasca dupa Preot).


Botezul CATOLIC

Nu exista diferente fundamentale intre botezul ortodox si cel catolic, esenta si scopul lui este acelasi, insa sunt unele mici deosebiri pe care vi le prezentam aici.

Cand se face botezul catolic?

Aici religia este mai permisiva, lasand la indemana parintilor o perioada mai lunga de timp (chiar si cativa ani) pentru a-si boteza micutul. Totusi majoritatea parintilor opteaza sa-l boteze in primele luni de viata.

Deosebiri la catolici fata de ortodocsi:

 • La intrarea in Biserica parintii trebuie sa declare public numele copilului;
 • Mama tine in brate copilul pe durata slujbei;
 • Nasii trebuie, cel putin teoretic, sa fie tot de religie catolica (chiar sunt intrebati pe parcursul slujbei daca cred in Biserica Catolica)
 • Copilul este stropit de 3 ori pe crestet in timp ce preotul face semnul crucii;
 • Preotul aprinde lumanarea pe care o inmaneaza nasului;
 • Slujba poate fi personalizata cu mici discursuri tinute atat de nasi, cat si de parinti sau de preot.

Dupa cum bine vedeti reguli sunt multe si te poti pierde usor in amanunte. Mai intai de toate ganditiva la micut si la ceea ce are el nevoie si  mai apoi la restul amanuntelor. Daca copilul este fericit si linistit atunci puteti declara evenimentul un succes!