ACASA  »  Timp liber  »  Activitati in spatii inchise  »  Carti pe care nu trebuie sa le ratezi toamna aceasta!

Categorii

 

SFATUL

 

Carti pe care nu trebuie sa le ratezi toamna aceasta!

Autor: Andreea Paleologu 2011-09-12

Ce-ai spune de o lectura pentru sufletul tau, care sa te relaxeze si destreseze? De curand, doua titluri noi au aparut in colectia CHIC de la Editura Polirom, care numara 85 de titluri. Cumpara-le si tu!

Helen Fielding

Celebritate pentru o cauza nobila

O satira cind amu­zanta, cind tulburatoare, ce aduce alaturi fastul mediu­lui artistic londonez si ororile unei crize a refugiatilor din Africa.

Deziluzionata de viata ei ca agent de publicitate in Londra, ca si de iubitul sau, prezentator de televiziune de mare succes, dar care sufera de un puternic infanti­lism afectiv, Rosie Richardson paraseste splendoarea osten­tativa a civilizatiei si gaseste adapost in Safila, o tabara de refugiati din desertul african. Cind foametea loveste si un aflux masiv de refugiati ameninta sa copleseasca tabara, gu­ver­nele si agentiile umanitare intirzie sa ia masuri. Folosindu‑se de cunoscutii sai din mass‑media si con­stienta ca singurul mod de a aduce repede hrana in tabara este sa ceara ajutorul unor oameni celebri, Rosie se intoarce la Londra si isi asuma riscul de a organiza un apel umanitar. Peripetiile adunarii trupei de celebritati culmineaza cu obstacole neasteptate aparute in calea desfasurarii emisiunii salvatoare pentru tabara.


„Helen Fielding creeaza in Celebritate pentru o cauza nobila o versiune moderna a nebunului din Regele Lear: spune adevarul glumind neincetat, iar comedia de moravuri desfasurata in Londra infestata de stralucirea vana a industriei spectacolului si in Africa foametei lasa in urma aerul dulce-amarui al gloriei.” (The Observer)
 
„O povestire impresionanta... scenele din tabara sint tulburatoare si amuzante precum cele din MASH.” (Cosmopolitan UK)

Helen Fielding s-a nascut intr-un oras industrial din Yorkshire si a studiat la Oxford. A lucrat citiva ani la BBC, realizind documentare despre Africa. De altfel, romanul sau de debut din 1994, Celebritate pentru o cauza nobila, aclamat de critica la data aparitiei, are la baza experienta africana a autoarei. In 1996, ziarista Helen Fielding da lovitura de piata cu romanul Jurnalul lui Bridget Jones, vindut in milioane de exemplare in intreaga lume. Ecranizarea realizata de Universal Pictures in 2001, cu Renee Zellweger, Hugh Grant si Colin Firth in rolurile principale, in regia lui Sharon Maguire, se bucura, de asemenea, de mare succes. In 1999, Helen Fielding continua jurnalul simpaticului sau personaj cu romanul Bridget Jones: La imita ratiunii. Filmul omonim, cu aceeasi echipa celebra, a aparut in 2003.

 

Madeleine Wickham (Sophie Kinsella)
Tinara mireasa

 
Ce te faci daca trecutul vine sa te traga de mineca exact atunci cind crezi ca, in sfirsit, toate idealurile tale sint pe cale sa se implineasca? Sophie Kinsella, celebra autoare a seriei La cumparaturi, scrie, sub adevaratul sau nume, un roman plin de surprize si de rasturnari de situatie. 
 
La optsprezece ani, in prima vara de libertate la Oxford, Milly este deschisa oricarei aventuri. Asa ii cunoaste pe Rupert si pe Allan, iubitul lui american, si accepta fara ezitare o casatorie de forma cu acesta din urma, pentru ca Allan sa poata ramine in tara. Pentru a simti ca totul e aievea, Milly se imbraca intr‑o rochie de mireasa ieftina si pozeaza pentru turisti pe treptele Starii Civile. Zece ani mai tirziu, cind Milly e logodita cu Simon – un tinar bogat, serios si convins ca e indragostit de femeia perfecta –, in ajunul unei nunti de vis, luxoase si stralucitoare, acel gest necugetat din tinerete, dat uitarii intre timp, incepe sa‑si arate in sfirsit consecintele. Cum sa‑i spuna lui Simon ca e deja maritata? Cum sa‑i spuna mamei sale? Pe masura ce criza ia amploare, ies la lumina tot mai multe secrete, nu doar ale ei, ci si ale unor oameni dragi pe care crezuse ca‑i cunoaste?
 
„O proza plina de indrazneala, scrisa de o autoare cu un simt deosebit pentru satira sociala.” (The Independent)
 
„O adevarata placere, mai ales pentru cititorii impatimiti ai lui Sophie Kinsella.” (Daily Mail)
 
„Finetea observatiei, umorul si stilul accesibil fac din aceasta carte o excelenta lectura de vara.” (Sunday Mirror)

Sophie Kinsella (pseudonimul ceva mai celebru al lui Madeleine Wickham) a studiat stiintele politice, filosofia si economia la Oxford. Romanele care o au drept personaj principal pe Rebecca Bloomwood, o shopaholica inraita, au cunoscut un succes imens si au fost traduse in peste treizeci de limbi. Din aceasta celebra serie, la Editura Polirom au aparut pina acum Ma dau in vint dupa cumparaturi (2000; Polirom, 2004, 2006), Goana dupa cumparaturi la New York (2001; Polirom, 2005, 2007), La cumparaturi in rochie de mireasa (2002; Polirom, 2005, 2006) si La cumpa­raturi cu sora mea (2004; Polirom, 2006), La cumparaturi cu bebe (2008) si La cumparaturi cu Minnie (2010). Sub numele ei adevarat, Medeleine Wickham, a scris o serie de romane diferite ca ton, dar care s‑au bucurat de succes, printre care se numara: The Tennis Party (1995), Cocktails for Three (2000) si Sleeping Arrangements (2001).