ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 9 - Mama

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 9 - Mama

Autor: Irina Mateescu 2010-02-02
In a noua luna de sarcina: saptamanile 36 - 29, poti ajunge in orice moment la maternitate. Nasterea se poate produce oricand in aceasta luna!
 
Vei sti ca esti aproape de nastere prin intermediul unor semne dintre cele mai diferite: 
 1. o stare brusca de greata sau oboseala, 
 2. eliminarea dopului gelatinos sau 
 3. chiar ruperea apei (caz in care este bine sa pleci direct la maternitate)
 4. o adevarata frenezie a curateniei, comportament instinctiv comun tuturor speciilor de mamifere.
Cresterea greutatii in partea anterioara a corpului este compensata prin accentuarea curburii coloanei vertebrale si printr-o deplasare a umerilor spre spate. Efectul: aplecarea capului spre spate si schimbarea centrului de greutate, ceea ce te face sa te izbesti de obiectele din jur sau sa tot scapi diverse obiecte din mana.

Recomandari pentru tine, viitoarea mama, in ultima luna de sarcina:
 1. Este necesar cel de-al 4-lea examen prenatal. 
 2. Dosarul cu toate rezultatele analizelor si controalelor din timpul sarcinii trebuie sa fie definitivat iar metoda de nastere stabilita in functie de concluzia medicului. Acesta trebuie sa aiba in vedere: (1) un istoric complet al starii de sanatate a gravidei, (2) examenul fizic - obstetrical si general, (3) testele de laborator initiale si cele repetate pe parcursul sarcinii.
 3. In functie de modalitatea de nastere aleasa, naturala sau prin cezariana, este monetul sa optezi si pentru un anumit tip de anestezie.  Discuta cu medicul tau despre fiecare varianta in parte: avantaje/dezavantaje.
 4. Intereseaza-te daca exista posibilitatea ca medicul tau sa nu fie prezent la nastere din diverse motive (concediu, urgenta, nu practica cezariana etc.) si asigura-te ca ai macar o recomandare catre un alt medic.
 5. Orice semn care te face sa crezi ca ceva este in neregula, trebuie sa te conduca spre maternitate, pentru un control. In alte tari, este recomandat sa te asiguri de miscarile bebelusului la intervale regulate in fiecare zi. 
 6. Contractiile dureroase regulate si/sau ruperea apei inseamna ca trebuie sa pleci spre maternitate.
 7. Nu  uita de bagajul pentru maternitate!
 8. Lasa-te ghidata de dragostea pentru copilul tau si fii increzatoare in puterile inimaginabile ale femeii ce devine mama!
Felicitari, mamico! Ai ajuns la finalul celei mai pline de magie aventuri din viata ta: sarcina! Iti dorim nastere usoara si un copil/copii sanatos(i)!
 
Sursa: “Cartea viitoarei mame”, autor: Marie-Claude Delahaye

Foto: pregnancynew.com

 
 
 
Filmul Travaliul si Nasterea