ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 8 - Mama

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 8 - Mama

Autor: Irina Mateescu 2010-01-19
Penultima luna: saptamanile 32-35 de sarcina!
  • uterul cantareste acum cu 1 kg mai mult decat atunci cand nu esti gravida! Sporesc deci senzatiile de greutate, de acru de la stomac etc si gafai foarte repede dupa ce faci un efort cat de mic;
  • contractiile uterine periodice sunt intalnite in aceasta perioada la majoritatea gravidelor. Simti o intarire in partea de sus a uterului. Aceasta se raspandeste in jos si apoi dispare. Spre deosebire de contractiile ce anunta nasterea, aceste contractii "false" nu sunt foarte puternice si nu sunt la intervale regulate;
  • greutate, tensiuni si dureri difuze in partea de jos a bazinului. Acestea sunt senzatiile cel mai des intalnite din luna a 8-a de sarcina. Greutatea se datoreaza copilului care incepe sa coboare in bazin. Tensiunile si durerile se datoreaza relaxarii articulatiilor bazinului, care se lateste pentru a permite trecerea copilului. Bazinul isi va reveni la forma dinainte de sarcina dupa circa un an.
Recomandari pentru tine, viitoarea mama, in luna a opta de sarcina:
 
  1. Trebuie sa mergi la o noua consultatie medicala. Aceasta va presupune: un nou set de analize, un control al dezvoltarii copilului, o apreciere a prezentatiei copilului deoarece el se afla acum in pozitia finala, o apreciere a formei si dimensiunii bazinului - daca este recomandata o nastere naturala sau o cezariana.
  2. Ar trebui sa ai pregatit bagajul pentru maternitate!
  3. Consuma zilnic lapte si branza, pentru a asigura calciul de care copilul are nevoie fara ca oasele tale si dantura ta sa sufere!
  4. Continua sa te cantaresti cu regularitate.
  5. Verifica in permanenta aspectul urinei si al secretiilor;
  6. Ar fi de preferat sa intri in concediu prenatal inca de la inceputul acestei luni! Nu este un lux ci o necesitate! Trebuie sa te odihnesti, ai o groaza de lucruri de pregatit pentru bebelus etc.
  7. Continua exercitiile pentru perineu! Sunt deosebit de importante, chiar daca la nasterea naturala medicul va efectua o epiziotomie.
Fii relaxata si nu lasa teama de nastere sa iti strice bucuria acestei expeiente minunate! Usor de zis si nu atat de greu de facut daca oridecateori te sperie gandul nasterii proprpiu-zise iti imaginezi fata copilului tau, ti-l imaginezi cu trasaturile partenerului etc.

 

Sursa: “Cartea viitoarei mame”, autor: Marie-Claude Delahaye

Foto: babycentre.co.uk