ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 8 - Bebelusul

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 8 - Bebelusul

Autor: Irina Mateescu 2010-01-19
 
Luna a 8-a de sarcina. Saptamanile 32-35 de sarcina reala (saptamanile 34-37 de amenoree).
 
Bebe devine dolofan. In ultimele 2 luni de sarcina, bebe castiga jumatate din greutatea la nastere!
  
Bebelusul se va roti in pozitia cea mai buna pentru nastere (cu capul in jos), daca nu a facut-o deja. Pentru ca devine din ce in ce mai mare, aceasta este ultima acrobatie pe care  o poate face fetita sau baietelul vostru in burtica mamei.
 
In luna a 8-a de sarcina (a 9-a luna calendaristica), bebelusul se lungeste de la 40,5 cm la 45 cm, masurati de la cap la c caie. Ia in greutate de la 1900 grame in saptamana 32 de sarcina, pana la 2400 de grame in saptamana 35 de sarcina reala (saptamana 37 de amenoree)!
 
In a 32-a saptamana de sarcina, copilul vostru masoara 27 cm de la cap la coccis si 40,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 1900 grame iar capul lui are 8,7 cm in diametru.
 • Unghiile de la maini ajung la varful degetelor. Unghiile de la picioare raman inca ceva mai scurte;
 • Pielea bebelusului este acum rozalie, dar inca putin "botita";
 • Stratul de vernix este acum foarte gros;
 • Nivelul de calciu din sangele copilului este mai ridicat decat cel din sangele mamei. Placenta este denumita si "pompa de calciu" ce asigura dezvoltarea oaselor bebelusului;
 • Glandele suprarenale situate in partea de sus a rinichilor produc zilnic aproape de 10 ori mai multi steroizi decat la un adult normal!  O parte dintre acestia sunt transformati in estrogen, hormon ce stimuleaza secretia colostrului (ce poate deja sa se scurga din sanii mamei).
In a 33-a saptamana de sarcina, copilul vostru masoara 28 cm de la cap la coccis si 42 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2100 grame iar capul lui are 8,8 cm in diametru.
 • Bebelusul inghite mult lichid amniotic si urineaza mult.
 • Grasimile si resturile celulare continute in lichidul amniotic, impreuna cu mucusul si bila care se devarsa in vezica iliara , se acumuleaza in intestinul copilului si formeaza meconiul. Este o materie verzuie sau negricioasa pe care bebelusul o va elimina dupa nastere. Colostrul de la mama functioneaza ca un purgativ.
 • Daca incepand cu aceasta luna bebelusul elimina meconiu in lichidul amniotic, trebuie luate masuri de urgenta deoarece bebelusul este in primejdie. Reperarea meconiului in lichidul amniotic se face cu ajutorul amnioscopiei (este introdus un tub prin colul uterin pentru a aprecia aspectul lichidului prin membranele ce delimiteaza cavitatea amniotica. Ruperea membranelor la nastere  reprezinta "ruperea apei"). 
 • Amnioscopia se efectueaza in apropierea DPN daca exista suspiciuni de suferinta fetala ca de exemplu contactarea unei infectii de catre mama.
 • 95% dintre copii sunt plasati acum cu capul in jos si spatele orientat spre stanga.
In a 34-a saptamana de sarcina, copilul vostru masoara 29 cm de la cap la coccis si 43 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2200 grame iar capul lui are circa 9 cm in diametru.
 • Pielea bebelusului este acum intinsa, datorita straturilor de grasime depozitate sub piele;
 • "Semnele din nastere": alunite/ pete etc. sunt vizibile, dar nu au nicio legatura efectiva cu procesul nasterii sau cu poftele nesatisfacute ale mamei, asa cum spune traditia populara. Ele pot disparea in timp sau deveni chiar mai vizibile odata cu trecerea anilor. Nu sunt tumori ale tesutului! In cele mai multe cazuri pot fi indepartate prin laser la o varsta stabilita de medic.
In a 35-a saptamana de sarcina, copilul vostru masoara 30 cm de la cap la coccis si 45 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 2400 grame iar capul lui are circa 9,2 cm in diametru.
 • Copilul excreta circa 25 - 30 ml de urina/ora (aprox. 2 linguri)!
 • Punga apelor este formata din 2 membrane: cea a sacului extern - corionul si cea a sacului intern - amniosul. Cei doi saci sunt atat de apropiati incat dau impresia unui singur perete. Daca mamei nu i se "rupe apa" natural, in timpul travaliului, sau daca nasterea este provocata, medicul rupe aceste membrane iar lichidul amniotic are rol lubrifiant, facilitand trecerea copiluluiprin col si vagin;
 • Placenta are acum o suprafata de 10 mp, un diametru de 20 cm si 3 cm in grosime. Cantareste 500 grame;
 • Lanugo-ul, pufuletul ce acopera tot corpul bebelusului, incepe acum sa dispara.

DEZVOLTAREA BEBELUSULUI                                              GRAVIDA 
                                               Trimestrul I de sarcina
Sarcina, luna 1 (saptamanile 1 - 4) - Bebelusul
          
Sarcina, luna 1 (saptamanile 1 - 4) - Mama
Sarcina, luna 2 (saptamanile 5 - 8) - Bebelusul          Sarcina, luna 2 
(saptamanile 5 - 8) - Mama


Sursa: “Cartea viitoarei mame”, autor: Marie-Claude Delahaye 


Foto:  thepittfamily.wordpress.com

 
 
 
Filmul Sarcina - saptamanile 28-37