ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 6 - Bebelusul

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 6 - Bebelusul

Autor: Irina Mateescu 2009-12-15
Luna a 6-a de sarcina. Saptamanile 24-27 de sarcina reala (saptamanile 26 - 29 de amenoree)
 
Luna aceasta bebelusul vostru incepe sa caste si deschide ochii!
 
Burtica ta, mamico, incepe sa fie din ce in ce mai mare si mai rotunda, reprezentand un adevarat motiv de mandrie! Dar greutatea mare iti pune spatele la incercare. Exercitiile sunt foarte importante acum, atat pentru sanatate cat si pentru frumusetea ta!
 
In luna a 6-a, bebelusul se lungeste de la 30 cm la 34 cm, masurat de la cap la calcaie. Va atinge 1 kg in saptamana 27 de sarcina!
 
In a 24-a saptamana de sarcina, copilul vostru masoara 19 cm de la cap la coccis si 30 cm de la calcaie. Greutatea lui este de 650 grame iar capul lui are 6,7 cm in diametru.
 • La ecografie puteti observa ca bebelusul casca;
 • Se misca foarte mult: de 20 pana la 60 de ori pe ora! Cand este treaz poate face si mai multe miscari, cand doarme ( in majoritatea timpului) se poate sa duca doar manuta la gurita. Fie ca este un copil calm sau agitat, aceasta caracterizare nu are nicio legatura cu caracterul lui de mai tarziu;
 • Descopera simtul pipaitului atunci cand atinge peretele uterin, miscandu-se;
 • Reactioneaza la toate sunetele ce-l inconjoara. Este foarte important sa-i vorbesti mult, sa-i povestesti zilnic lucruri frumoase. Odata nascut, vocea mamei ii provoaca o stare de bucurie;
 • Corpul lui este inca slab dar, in saptamanile ce urmeaza, grasimea se va depune sub piele;
 • Unghiile de la maini si de la picioare sunt formate.
Saptamana 25 de sarcina reprezinta inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Lungimea lui este de 20,5 cm de la cap la coccis si 32 cm de la cap la picioare. Greutatea ei sau a lui este de 750 de grame, avand un diametru cranian de 7 cm.
 • Stratul gras de protetie care ii acopera pielea - vernix caseosa- continua sa se ingroase;
 • Celulele adipoase intra in actiune, formand grasimea sub pielea bebelusului;
 • Neuronii isi continua diferentierea.
In a 26-a saptamana de sarcina bebelusul vostru masoara 22 cm de la cap la coccis si 33 cm de la cap la picioare. Greutatea ei sau a lui este de 870 de grame, avand un diametru cranian de aproximativ 7,2 cm.
 • Dintisorii de lapte se acopera acum cu smalt!
 • Inghite din ce in ce mai mult lichid amniotic. Acest lucru permite dezvoltarea bronhiolelor, impiedicand peretii acestora sa se colabeze (lipeasca);
 • Lichidul amniotic se schimba complet la fiecare 3 ore prin absorbtie prin intestinul fatului, trecerea in circulatia sanguina si returul la organismul matern prin placenta.
In a 27-a saptamana de sarcina bebelusul vostru masoara 22,5 cm de la cap la coccis si 34 cm de la cap la picioare. Greutatea ei sau a lui este de 1 kilogram! Diametru cranian este de aproximativ 7,5 cm.
 • Bronhiile bebelusului s-au divizat de mai multe ori in aceste 6 luni de sarcina, fiind acum de ordinul 17;
 • Arborele bronsic este plin cu lichid amniotic, care se va resorbi rapid in momentul nasterii;
 • Incepe mielinizarea nervilor: invelirea acestora intr-o substanta cu rol izolator -mielina. Substanta poate fi comparata cu  materialul ce inconjoara firele electrice. Rolul acestui proces este asigurarea unei bune si rapide propagari a mesajelor la nivelul creierului iar finalizarea lui va avea loc in jurul varstei de 20 de ani! La nastere, mielinizarea este la un nivel rudimentar: bebelusul nu merge imediat. Treuie sa astepte mielinizarea progresiva a diferitelor zone ale creierului pentru a putea inregistra progrese motorii, senzoriale si fizice!


DEZVOLTAREA BEBELUSULUI                                              GRAVIDA 
                                               Trimestrul I de sarcina
Sarcina, luna 1 (saptamanile 1 - 4) - Bebelusul
          
Sarcina, luna 1 (saptamanile 1 - 4) - Mama
Sarcina, luna 2 (saptamanile 5 - 8) - Bebelusul          Sarcina, luna 2 
(saptamanile 5 - 8) - MamaSursa: “Cartea viitoarei mame”, autor: Marie-Claude Delahaye


Foto: babycenter.com

 
 
 
Film sarcina: saptamanile 21-27