ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 4 - Mama

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 4 - Mama

Autor: Irina 2009-11-26
Greturile, insomniile, neplacerile primelor 3 luni de sarcina au disparut, poti incepe sa te bucuri cu adevarat de minunea care se produce in cea de-a 4-a luna de sarcina!
 • Daca nu esti la prima sarcina, sunt sanse mari sa incepi sa iti simti bebelusul lovind;
 • Incepi sa iei in greutate. 
 • Sanii se maresc, bebelusul cantareste la finalul acestei luni 240 de grame iar lichidul amniotic 250 de cm cubi;
 • Glanda tiroida este mai activa, ceea ce duce la o temperatura mai mare a corpului tau si automat transpiri mai mult;
 • Constipatia se poate instala acum. Datorita cantitatii mari de progesteron, muschii netezi se relaxeaza, ceea ce duce la incetinirea functiilor intestinale;
 • Inaltimea uterului este distanta dintre marginea superioara a pubisului si fundul uterului. Aceasta creste de la 33 de cm in luna a 3-a, la 20 de cm in luna a 5-a, 28 de cm in luna a 7-a si 33 de cm in luna a 9-a.
 
Recomandari pentru tine, viitoarea mama, in a 4-a luna de sarcina:
 1. Vizitele la medicul ginecolog si la medicul de familie ar trebui sa fie lunare din momentul confirmarii sarcinii si pana in luna a 8-a, inclusiv. In luna a 9-a este bine sa mergi la medic saptamanal! In cazul nasterilor "cu risc crescut", medicul va stabili cu exactitate frecventa controalelor si a ecografiilor.
 2. In fiecare luna se masoara abdomenul, cu un metru de croitorie, pentru a verifica cresterea bebelusului. Este bine sa tii o evidenta a masuratorilor efectuate.
 3. Poti face o noua ecografie si mai devreme, adica intre saptamanile 12 si 18. Acesta este intervalul cand placenta este foarte usor de deosebit.
 4. Cantarirea regulata este foarte importanta pentru e evita luarea in greutate cu mult peste normal (9-12 kg).
 5. Mananca produse naturale, bogate in fibre, pentru a preintampina constipatia.
 6. Nu lua laxative fara a cere sfatul medicului!
 7. Daca pielea ta este sensibila, excesul de transpiratie poate produce foarte usor arsuri. Presara talc pentru a absorbi excesul de transpiratie si a preveni iritatiile si arsurile.
 8. Daca este iarna, nu alege imbracaminte foarte groasa. Opteaza pentru mai multe haine subtiri la care sa poti renunta, pe rand, in cazul in care iti este prea cald.
 9. Se spune ca este perioada cea mai favorabila calatoriilor si activitatilor ceva mai solicitante, pe care dupa luna a 6-a le vei face din ce in ce mai greu.
 10. Poarta centura de siguranta, trecand-o pe deasupra si pe dedesubtul burticii. Nu o trece peste burta deoarece in cazul unui soc, aceasta ar comprima in mod periculos uterul!
 11. Daca ai ocazia, inoata si mergi cat mai mult prin apa de mare, iti va face foarte bine!
 12. Fereste-te de soare!
 
 
Sursa: “Cartea viitoarei mame”, autor: Marie-Claude Delahaye

Foto: 
huggies.com.au