ACASA  »  Sarcina  »  Lunile de sarcina  »  Sarcina, luna 1 - Bebelusul

Categorii

 

SFATUL

 

Sarcina, luna 1 - Bebelusul

Autor: Irina Mateescu 2009-10-28
Prima luna de sarcina: saptamanile 1-4 de sarcina reala ( saptamanile 3 - 6 de amenoree).
 
Este inceputul unui proces incomparabil: vei deveni mama! Organismul tau functioneaza acum continuu pentru crearea unei noi fiinte!
 
Prima luna de sarcina incepe din a treia saptamana, calculata din prima zi a ultimei menstruatii. Pentru a intelege mai bine, iti recomandam sa citesti Despre sarcina. Saptamani si DPN.
 
Pe scurt, din punct de vedere anatomic, se intampla cam asa:
 
Prima zi a bebelusului tau este aceea a fecundatiei, momentul in care spermatozoidul victorios al lui tati intalneste ovulul mamei. Prima celula a bebelusului vostru inglobeaza cromozomii materni si paterni, purtatorii tuturor genelor. Aceasta prima celula are inscrise toate caracteristicile viitorului tau copil, particularitatile pe care le mosteneste de la voi, ca parinti, dar si de la rudele voatre (parintii vostri, bunicii vostri etc.). Practic acum sunt deja stabilite: sexul bebelusului, culoarea ochilor , forma nasului, lungimea genelor. Intr-un cuvant, toate trasaturile fizice dar si cele mentale fundamentale.
 
Sexul copilului este deja hotarat de formula comozomiala ce va rezulta din contopirea celor 23 de cromozomi  ai mamei si cei 23 de cromozomi ai tatalui. Zigotul (prima celula a bebelusului) are in total 46 de cromozomi. Sexul este hotarat de catre acel spermatozoid "victorios" ce poarta fi un cromozon X (ceea ce inseamna ca va fi fetita), fie un cromozom Y (ceea ce inseamna ca va fi baietel), pentru ca ovulul are intotdeauna un cromozom X.
Mai este un lucru hotarat: daca veti avea sau nu gemeni! Dar nici acest aspect nu il poti afla deocamdata, nici daca este vorba despre gemeni univiteli sau bivitelini!
 
Despre bebelusul tau in prima luna de sarcina.
 
Se contureaza sub forma unei "mici boabe de fasole", embrionul fiind perfect delimitat de o ingrosare in zona "capului" si o alta in zona "cozii"!

In ziua 21 masoara 1,5 mm, ca pana in ziua 28 (ultima zi a primei luni de sarcina) sa masoare deja 5mm.
  • Se formeaza primele organe principale!
  • Sistemul cardiac si cel vascular incep sa asigure anumite functii. 
  • In doar 4 saptamani de existenta, copilul tau are o inimioara care ii pompeaza sangele dar si creierul si maduva spinarii sunt formate! 
  • Stomacul, pancreasul, vezica biliara, arborele respirator, ochii si urechea interna incep sa se formeze tot din aceasta prima luna de sarcina! 
  • Tot acum apar mugurii tiroidei si hipofizei, iar vezica urinara si ceea ce vor fi mai tarziu ovarele sau testiculele bebelusului sunt anuntate de dilatarea embrionului.
  • Cavitatea amniotica incepe sa se umple cu lichidul amniotic, in care bebelusul va inota pana la nastere, fiind legat de tine prin cordonul ombilical (acum in curs de formare). 
  • Cordonul ombilical asigura schimburile dintre sangele bebelusului si sangele mamei.
  • Tot acum apar si mugurii membrelor: intai ai membrelor superioare (manutele bebelusului) si apoi ai celor inferioare (piciorusele bebelusului tau). 
 
Sursa: "Cartea viitoarei mame", Autor: Marie-Claude Delahaye
 
 
 
Film sarcina: saptamanile 1-9