ACASA  »  Sarcina  »  Conceptie  »  Fertilizarea in vitro

Categorii

 

SFATUL

 

Fertilizarea in vitro

Autor: Mami_Isis 2011-04-18
In ultimele cateva decade tratamentele de fertilitate s-au imbunatatit semnificativ, primul pas in aceasta directie fiind facut in Anglia in anul 1970, cand primul copil a fost conceput intr-o eprubeta. Acest proces complex care a uimit intreaga lume (starnind atat critici cat si laude) si din care a rezultat mai intai o sarcina si apoi un bebelus sanatos a fost denumit Fertilizare in Vitro, care a ramas pana in ziua de azi cea mai populara si folosita metoda de fertilizare asistata.

Ce reprezinta Fertilizarea in Vitro (FIV)?
Simplificand pe cat posibil procesul putem spune ca fertilizarea in vitro este o metoda de fertilizare asistata prin care sperma si ovulul sunt combinate manual intr-un laborator ca mai apoi acest amestec (pre-embrion) sa fie implantat inapoi in uterul mamei.
In cazul in care ambii parteneri sunt capabili sa produca atat ovulul cat si sperma sanatoase, atunci vor fi preluate mostre personale pentru a fi creat pre-embrionul. Daca unul sau ambii partenerii sunt afectati de infertilitate si nu pot produce mostre viabile atunci pot fi folositi donatori.
 
Primul pas din procesul fertilizarii in vitro il reprezinta monitorizarea atenta a ovulatiei femeii. Pentru a mari sansele de a elibera un ovul matur si sanatos aceasta va trebui sa urmeze si un tratament medicamentos care sa ii sporeasca sansele, acesta ducand de multe ori la eliberarea simultana a mai multor ovule. In momentul in care femeia ovuleaza doctorii extrag ovulele printr-o interventie chirurgicala minora numita laparoscopie.
 
Urmeaza fertilizarea propriu-zisa, in cadrul careia sperma este amestecata cu ovulele extrase iar inseminarea are loc. In momentul in care s-au format embrionii acestia sunt transferati inapoi mamei. Se prefera transferul mai multor embrioni simultan pentru ca unii dintre ei nu vor supravietui, insa sansele unei sarcini multiple sunt destul de mari: 25% din femeile care au ramas insarcinate in urma fertilizarii in vitro au avut gemeni, in timp ce 3% au avut tripleti.
 
Ultimul pas il reprezinta confirmarea sarcinii. Cam la doua saptamanii dupa implantare aceasta poate fi confirmata de testul de sange Beta Hcg iar dupa 40 de zile sarcina poate fi vizibila si la ecograf.
 
Cine poate fi considerat un canditat bun pentru Fertilizarea in Vitro?
In momentul in care un cuplu este diagnosticat cu infertilitate medicul specialist le va recomanda mai multe metode de tratament din care pot sa aleaga. Fertilizarea in vitro nu este niciodata prima varianta, majoritatea cuplurilor preferand tratamentul medicamentos sau injectabil sau chiar interventiile chirurgicale (unde este cazul).
Daca primele variante de tratament nu functioneaza atunci un medic specialist va va indruma spre Fertilizarea in Vitro, insa nu toate cuplurile se califica pentru aceasta. Puteti fi considerat un candidat bun pentru fertilizarea in Vitro daca:
- ati fost diagnosticata cu endometrioza
- cantitatea de sperma este sub limitele considerate normale
- nu aveti un ciclu regulat si nu ovulati in fiecare luna
- suferiti de diverse afectiuni ale uterului sau ale trompelor uterine
- ati fost diagnosticati cu infertilitate cu cauze necunoscute

Chiar si daca sunteti considerat un candidat bun asta nu inseamna ca fertilizarea in vitro va fi realizata cu succes. Sansele reale de a ramane insarcinata in cadrul primul ciclu de fertilizare sunt de aproximativ 25% iar procedura poate fi reluata abia dupa 2-3 luni (cu ovule congelate, pastrate de la prima extractie sau cu ovule proaspete).
 
Din pacate asigurarea de sanatate standard din Romania nu acopera costurile procedurilor de fertilizare asistata (printre care si fertilizarea in vitro) si nici macar planurile de asigurare privata nu acopera decat o parte.
 
Costurile unei asemenea proceduri sunt foarte ridicate, multe in cuplurile diagnosticate cu infertilitate neputandu-si permite o asemenea interventie. Din acest motiv se recurge din ce in ce mai des la diverse tratamente homeopate care in unele cazuri au succes.

Foto: Treeoflife-acupuncture.com; Health.howstuffworks.com