ACASA  »  Sarcina  »  Conceptie  »  Factori de risc ce pot afecta fertilitatea unui cuplu

Categorii

 

SFATUL

 

Factori de risc ce pot afecta fertilitatea unui cuplu

Autor: Mami_Isis 2011-06-13
Desi in 90% dintre cazuri se poate stabili cu exactitate cauza infertilitatii unui cuplu, ramane un 10% pe care nici macar medicii nu-l pot explica si care este pus pe seama factorilor de risc si conditiilor noastre de trai. Aceste presupuneri nu au baze stiintifice solide insa momentan sunt cea mai buna si valida explicatie ce poate fi oferita.

Factori de risc
 
1. Probleme de greutate – atat supra cat si subponderabilitatea pot afecta sistemul reproductiv al unei femei influetand mai ales schimbarile hormonale si calitatea ovulelor eliberate. Obezitatea este factorul principal al dereglarilor hormonale, iar fara hormonii necesari sistemul reproductiv nu poate functiona corect.
Daca femeia este subnutitra atunci procesul reproductiv se poate inchide automat de unul singur. In aceasta categorie intra femeile care sufera de anorexie sau bulimie si cele care tin o dieta foarte stricta, saraca in nutrieti necesari organismului

2. Fumatul – unul dintre cele mai periculoase obiceiuri care afecteaza nu numai sistemul reproductiv (atat feminin, cat si masculin) si intreg organismul putand cauza boli grave cum ar fi cancerul. Este un factor de risc major printre efectele sale nocive numarandu-se scaderea calitatii si cantitatii ovulelor cat si scaderea calitatii spermei. Este de asmenea una din cauzele principale de declansare a menopauzei timpurii (35-40 de ani) la femei.
 
3. Stresul – inca nu a fost demonstrat stiintific acest fapt insa cateva studii au indicat ca neurotransmitatorii care actioneaza in hipotalamus si care controleaza hormonii de stres controleaza de asemenea si hormonii reproductivi. Din acest motiv se crede ca atunci cand nivelul hormonilor de stres este foarte ridicat menstruatia si ciclul normal al unei femei pot fi influentate, ajungandu-se la o dereglare permanenta a lor daca factorii de stres nu sunt eliminati.
Metode de eliberare a stresului sunt suficiente, trebuie gasite doar cele potrivite pentru fiecare in parte. Pentru unii functioneaza o simpla baie aromata si o carte buna in timp ce altii merg la sesiuni de acupunctura pentru a obtine acelasi rezultat calmant.

4. Expunerea prelungita la toxine – aici vorbim mai ales de toxine industriale, cum ar fi solventii, pesticitele sau ierbicidele care afcteaza mai ales sistemul reproductiv masculin prin scaderea numarului de hormoni si al calitatii spermei.
Daca incercati sa aveti un copil este ideal sa incercati sa evitati factorii de risc de mai sus pentru a va imbunatati sansele de a concepe chiar din primele luni. Gaditi-va ca acesti factori de risc nu va afecteaza numai sistemul reproductiv ci intreg organismul.