ACASA  »  Sarcina  »  Conceptie  »  Cauze majore ale infertilitatii masculine

Categorii

 

SFATUL

 

Cauze majore ale infertilitatii masculine

Autor: Mami_Isis 2011-09-19
Un cuplu este considerat infertil in conditiile in care dupa 12 luni de contact sexual regulat si neprotejat nu reuseste sa conceapa un copil.

Desi de multe ori in momentul in care un cuplu nu poate concepe se presupune automat ca femeia este de vina, in aproape jumatate din cazuri infertilitatea este cauzata de o problema masculina. Din acest motiv este recomandat ca ambii parteneri sa se testeze de la inceput impreuna pentru a determina exact cauza problemelor lor.
 
Exceptand rarele cazuri de anomalii genetice sau malformatii congenitale care impiedica buna functionare a sistemului reproductiv, infertilitatea masculina este cauzata fie de o problema la nivelul  spermatozoizilor fie de un blocaj in tuburi.
 
1. Cantitatea scazuta a spermatozoizilor: in cadrul unei ejaculari barbatul trebuie sa elibereze in mod normal cel putin 20 de milioane de spermatozoizi, iar tot ce scade sub aceasta limita este o cauza sigura de infertilitate. Pare a fi un numar impresionant de mare insa ati fi surprinsi sa aflati cat de putini reusesc sa ajunga pana in uter, la ovulul care asteapta sa fie fecundat.
 
2. Calitatea scazuta a spermatozoizilor: numarul lor nu defineste neaparat si calitatea acestora. In 20% din cazuri barbatul elibereaza per ejaculare peste 35 de milioane de spermatozoizi insa calitatea acestora face ca niciunul sa nu fie capabil de a fecunda ovulul. 
 
3. Varicocelul: reprezinta formarea unor vene varicoase in scrot care afecteaza mecanismul de racire al testiculelor ducand la scaderea calitatii si cantitatii spermatozoizilor. Aceasta problema poate fi rezolvata numai prin interventie chirurgicala.
 
In momentul in care decideti ca doriti un copil este indicat sa vizitati un medic ginocolog pentru a face cateva teste preliminare si a va asigura ca totul este in regula. Daca fie ati sarit acest pas sau deja incercati de luni bune fara niciun rezultat atunci cel mai indicat ar fi sa consultati un specialist in probleme de infertilitate deoarece acesta va poate indruma mai bine inspre testele care necesita sa fie facute si inspre tratamentul adecvat.

Citeste si: Cauze majore ale infertilitatii la femei.

Foto: Ovarysensitive.wordpress.com