ACASA  »  Sarcina  »  Conceptie  »  Cauze majore ale infertilitatii feminine

Categorii

 

SFATUL

 

Cauze majore ale infertilitatii feminine

Autor: Mami_Isis 2011-09-12
Un cuplu este considerat infertil in conditiile in care dupa 12 luni de contact sexual regulat si neprotejat nu reuseste sa conceapa un copil. In aceasta situatie se recomanda o serie de investigatii si teste pentru ambii partenerii ai cuplului pentru a determina cauzele exacte ale infertilitati si pentru a stabili tratamentele adecvate.
 
Pe plan mondial mai bine de 30% dintre cupluri se confrunta cu aceasta problema iar in Romania aproximativ 15%, dintre care 6%-7% au la baza infertilitatea feminina, 5%-6% infertilitatea masculina sau combinata, lasand loc unui 2% de cauze neexplicabile.  Cauzele infertilitatii pot fi multiple incepand cu varsta femeii (peste 35-40 de ani) si terminand cu mai putin intalnita alergie la sperma, insa un lucru este sigur: majoritatea cauzelor sunt tratabile si aproximativ 70% dintre cupluri reusesc sa conceapa un copil in primul an dupa inceperea tratamentului adecvat.
 
Cauze majore ale infertilitatii feminine
Exceptand factorii de risc cum ar fi stilul de viata precar (fumat, consumat alcool si cafea in exces, stres) si varsta mamei (peste 35-40 de ani), infertilitatea feminina poate avea 3 mari cauze medicale:

1. Boala inflamatorie pelvina: este cea mai raspandita afectiune inflamatorie a trompelor uterine  care cauzeaza infertilitatea feminina. Aceasta faciliteaza aparitia unor aderente in interiorul trompelor uterine care ingreuneaza sau blocheaza complet trecerea ovulului in uter unde ar trebui sa fie fecundat. Acest gen de blocaje ale trompelor uterine poate fi reparat printr-o interventie chirurgicala laparoscopica iar in 60% dintre cazuri pacientele au reusit sa ramana insarcintate in intervalul de 12 luni de la operatie
 
2. Sindromul polichistic ovarian: este cea mai des intalnita tulburare a ovulatiei, afectand mai bine de 20% dintre femeile aflate la varsta reproductiva (14-45 de ani). Ca si celelalte probleme de ovulatie sindromul polichistic ovarian inseamna, pe scurt, lipsa totala sau dereglata a ovulatiei.  Printre simptomele cele mai comune se afla ciclurile neregulate. Metodele de tratament sunt multiple, in functie de preferintele si starea de sanatate generala a pacientei. Se poate opta pentru un tratament medicamentos, unul injectabil sau chiar operatie. 
 
3. Endometrioza: afectiune uterina care actioneaza asupra peretilor uterului impiedicand implantarea ovulului.  Printre simptomele cel mai des raportate se numara durerea pelvina in timpul contactului sexual sau in timpul mictiunii si sindromul premenstrual insotit de dureri puternice. Tratamentul recomandat pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate este interventia chirurgicala, desi endometrioza poate fi tratata si pe cale medicamentoasa sau naturista.

Foto: Ovarysensitive.wordpress.com