ACASA  »  Nasterea  »  Pregatiri pentru nastere  »  Nasterea - semne si simptome

Categorii

 

SFATUL

 

Nasterea - semne si simptome

Autor: Cristina Paicu 2009-02-07
Cele 9 luni magice au trecut cu bine. A sosit momentul primei intalniri cu puiutul. Ce trebuie sa stiti.
 
Semne ale nasterii
Puteti recunoaste inceperea nasterii dupa prezenta a cel putin unuia dintre urmatoarele semne de baza:
 • eliminarea de mucus cervical (uneori usor sanghinolent);
 • ruperea membranelor ("ruperea apei");
 • aparitia contractiilor uterine.
Nu exista o anumita ordine de aparitie a acestor simptome ale nasterii:
 • Eliminarea de mucus cervical. Inainte de nastere, puteti observa o secretie vaginala mai abundenta. Mucusul care se elimina este, de fapt, bariera mucoasa care a protejat intrarea in canalul cervical pe tot parcursul sarcinii. Eliminarea acestui dop de mucus indica inceperea dilatarii colului uterin, ca o pregatire pentru nastere. Mucusul eliminat poate fi usor rozat sau cu striuri sanghinolente.
 • Ruptura de membrane si pierderea apei inseamna ca stratul protector de lichid amniotic din jurul copilului nu mai exista. In functie de marimea rupturii, lichidul amniotic poate fi pierdut gradat sau in mod brutal.
 • Contractiile uterine. Pentru multe femei, inceperea nasterii este marcata de aparitia, in mod gradat, a contractiilor uterine. La inceput, ele se simt ca niste crampe menstruale sau ca o senzatie de tensiune in abdomenul inferior, tensiune care se exinde catre sale. Poate aparea scaunul apos. Treptat, contractiile sunt tot mai intense si apar la intervale regulate de timp.
 * Nasterea provocata
Exista cazuri cand medicul nu asteapta declansarea naturala a nasterii, ci o provoaca artificial. Acest lucru se poate face prin ruperea artificiala a membranelor, prin administrarea intravenoasa de substante care declanseaza contractiile uterine sau prin insertia la nivelul colului de substante care vor determina relaxarea si dilatarea lui. In mod normal, nasterea provocata nu este mai dureroasa decat cea naturala.
 
Pregatirile pentru internarea in maternitate
 
Este bine sa va pregatiti din timp (cam patru saptamani inainte de data probabila a nasterii) bagajul cu lucrurile care va sunt necesare in maternitate (tampoane, vata, prosoape, sapun si pasta de dinti, camasi de noapte, papuci, scutece si imbracaminte pentru copil). Multi copii se nasc inainte de data calculata (probabila) a nasterii.
 
Cand trebuie sa mergeti la spital
 
Momentul in care trebuie sa mergeti la spital depinde de simptomele pe care le aveti, de sfaturile pe care le-ati primit in timpul consultatiilor prenatale, de cat de anxioasa sunteti in legatura cu nasterea si de cat de usor si repede puteti ajunge la spital.
 
Daca ati eliminat dopul de mucus sau daca au inceput contractii usoare, neregulate
 • sunati medicul sau moasa si anuntati ca a inceput travaliul;
 • stati acasa fara a face eforturi fizice;
 • mancati o masa foarte usoara.
Mergeti la spital daca:
 • se rup membranele si pierdeti “apa”;
 • aveti sangerari vaginale;
 • sunteti ingrijorata, indiferent de motiv;
 • contractile devin regulate (la aproximativ 10 minute) si sunt mai intense.
 • La internare, moasa/medicul de garda va verifica dilatatia colului uterin, temperatura, pulsul si tensiunea arteriala.
Sursa: “Ghidul femeii gravide”, consultanti romani Prof. Dr. Gabriel Banceanu, Prof. Dr. Adrian Georgescu, Dr. Rodica Nanu

Vei vrea sa citesti si despre:
NASTEREA - travaliul mamei si monitorizarea bebelusului
BAGAJUL pentru maternitate
BUGETUL pentru nastere
NASTEREA la stat vs. nasterea la privat

Foto: freedigitalphotos.net