ACASA  »  Nasterea  »  Pregatiri pentru nastere  »  Despre nastere - saptamani si DPN

Categorii

 

SFATUL

 

Despre nastere - saptamani si DPN

Autor: Irina Mateescu 2009-02-25
Sarcina normala: 38 sau 40 de saptamani?
 
Durata sarcinii se calculeaza in doua moduri la fel de corecte si des utilizate:
 
  • in SAPTAMANILE DE AMENOREE (adica fara menstruatie, numarand din prima zi a ultimei menstruatii constatate). Sarcina ajunge la termen dupa 40 de saptamani de amenoree;
  • in SAPTAMANILE DE SARCINA REALA (care debuteaza la inceputul celei de-a treia saptamani de amenoree, odata cu fecundatia) egale cu saptamanile de amenoree minus doua saptamani. Sarcina ajunge la termen la 38 de saptamani ale copilului.

Prima metoda este adoptata drept conventie internationala pentru tot ceea ce priveste datele sarcinii, fiind mai fiabila deoarece femeia cunoaste cu precizie prima zi a ultimei menstruatii, pe cand ovulatia nu are loc intotdeauna in cea de-a 14-a zi de ciclu.

 
Varianta a doua de calcul va arata varsta reala a fatului, ce corespunde saptamanilor de sarcina .
 
Astfel, o sarcina normala dureaza in medie:
 
  • 280 de zile numarate din prima zi a ultimei menstruatii - varianta 1 de calcul;
  • 266 de zile numarate din momentul fecundarii (daca fecundarea are loc in cea de-a 14-a zi de ciclu) - varianta 2 de calcul.
  • Cele 280 de zile reprezinta circa 10 luni "lunare" (de 28 de zile corespunzatoare perioadei astronomice de revenire a lunii pline) si corespund perfect perioadei de amenoree de 40 de saptamani.
Cele 266 de zile reprezinta aproximativ 9 luni calendaristice, adica 38 de saptamani ce corespund varstei reale a fatului.
 
Diferenta este doar de exprimare a saptamanilor reale ale copilului (in medie 38) sau de la prima zi a ultimei menstruatii (in medie 40).
 
Cum calculam DPN (data posibila a nasterii)?
 
Data posibila a nasterii se calculeaza pornind de la premisa celor 266 de zile de sarcina reala (280 de zile de amenoree), in felul urmator:
 
Scrieti data ultimei menstruatii (zi, luna);
Scadeti 3 din cifra lunii ultimei menstruatii;
Adaugati 7 la cifra zilei ultimei menstruatii.

Exemplu:
 
Data ultimei menstruatii a fost 7 septembrie: (07.09)
Luna posibila a nasterii: 9-3=6 (iunie)
Ziua posibila a nasterii: 7+3=10
 
DPN: 10 iunie
 
Evident, DPN nu este exacta, ea depinzand de numeroase variabile: daca va amintiti cu precizie prima zi a ultimei menstruatii, daca ati avut ovulatia si ati conceput copilul cu exact 14 zile mai tarziu sau daca veti naste conform cu norma de 266 de zile de la conceptie, respectiv 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii.
 
Studiile arata ca, in general, DPN poate varia cu 2 saptamani (in plus sau in minus). Cum, in cele mai multe cazuri, nasterea se produce la 38 de saptamani ale copilului, respectiv 40 de saptamani de amenoree, se poate declansa in mod normal la:
  • 40 de saptamani ale copilului (42 de saptamani de amenoree).
  • 36 de saptamani ale copilului (38 de saptamani de amenoree).
Inregistrarile statistice arata ca 25% dintre femei nasc dupa 38 sau 39 de saptamani de amenoree iar 30% nasc dupa 42 de saptamani de amenoree.

Vei vrea sa citesti si:
NASTEREA - semne si simptome
NASTEREA - travaliul mamei si monitorizarea bebelusuluiFoto: freedigitalphotos.net