ACASA  »  Nasterea  »  Imediat dupa nastere  »  Scorul APGAR

Categorii

 

SFATUL

 

Scorul APGAR

Autor: Cristina Paicu 2009-01-29
Ce este scorul APGAR?
 
Scorul Apgar (intalnit si sub forma de “cifra”, “indice”) este o modalitate eficienta de a verifica adaptarea functiilor vitale ale organismului copilului la conditiile de viata extrauterina.
 
S-au propus mai multe metode de determinare a sanatatii nou-nascutului, insa cea care a ramas valabila si s-a raspandit este cea propusa de dr. Virginia Apgar, in 1952. In limba engleza, APGAR poate fi si o formula de memorare a parametrilor acestui scor:
  • Activity – activitatea, tonusul muscular;
  • Pulse – pulsul, frecventa cardiaca;
  • Grimace – grimasa, excitabilitatea reflexa (reactivitatea la stimuli);
  • Appearance – aspectul pielii;
  • Respiration – respiratia.
Scorul Apgar este folosit in intreaga lume pentru stabilirea starii de sanatate a unui copil la un minut si la cinci minute dupa nastere. Testul din primul minut masoara cat de bine a tolerat nasterea nou-nascutul. Cel facut la cinci minute masoara cat de bine se adapteaza copilul la mediul incojurator.

Se au in vedere:
  1. culoarea pielii;
  2. functia respiratorie;
  3. tonusul muscular;
  4. reflexivitatea;
  5. bataile inimii.
Acestea sunt examinate timp de 1 minut (la copiii care prezinta dificultati se poate ajunge chiar la 10 minute) si notate de la 0 la 2.
 
Cum se interpreteaza scorul Apgar?
 
Scorul Apgar masoara cu 0, cu 1 sau cu 2 fiecare categorie (ritm cardiac, respiratie, tonus muscular, raspunsul la stimulare, culoare), scorul total maxim ce poate fi atins fiind 10.
 
Apgarul la 1 minut (informatii dr. Silvia Ionescu, medic neonatolog)
Nota 10 – nou nascutul tipa imediat dupa nastere, este viguros, are ritm cardiac, tonus si excitabilitate normala, culoarea tegumentelor este roz.
Notele 8 si  9 – prezinta aceleasi caracteristici de la nota 10 cu exceptia modificarii coloratiei: cianoza extremitatilor pentru nota 9 si cianoza sau paloare generalizata la nota 8.
Nota 7 – prezinta modificarile de coloratie mentionate mai sus si respiratii superficiale neregulate, aceasta semnificind o usoara hipoxie.
Notele 6, 5, 4 - nou nascutii sunt moderat depresati, au ritm cardiac si excitabilitate reflexa normala, dar prezinta cianoza generalizata, respiratii absente si hipotonie (scaderea tonusului muscular).
Notele de la 0 la 3 - nou nascutii sunt sever depresati, culoarea tegumentelor este foarte palida sau foarte cianotica, nu au respiratie spontana, au hipotonie marcata, bradicardie (ritm cardiac sub 100 batai pe minut) si excitabilitate reflexa redusa sau absenta.

Scorurile intre 7 si 10 arata ca starea copilului este buna. Pentru scorurile mai mici sau egal cu 6 este nevoie de reanimare si supraveghere ulterioara.
Relevanta scorului Apgar in determinarea problemelor viitoare  de sanatate
 
Scorul Apgar este doar un indice relativ de apreciere a starii de sanatate a nou-nascutului. Acesta “puncteaza” starea clinica post-natal precoce si ghideaza atitudinea terapeutica imediata a neonatologului, fara insa a se constitui intr-un factor de prognostic pe termen lung in privinta evolutiei ulterioare a nou-nascutului.
In sectia de nou-nascuti se va efectua un examen clinic complet care va aprecia maturitatea neonatala, greutatea, talia, perimetrul cranian, prezenta unor malformatii sau boli congenitale.

Foto: Pregnancy-calendars.net