ACASA  »  Nasterea  »  Imediat dupa nastere  »  Greutatea mica la nastere

Categorii

 

SFATUL

 

Greutatea mica la nastere

Autor: Irina Mateescu 2009-03-20
Bebelusii care la nastere inregistreaza o greutate mica pot fi impartiti in doua categorii: PREMATURI (nascuti inainte de a 37-a saptamana de sarcina/a 39-a saptamana de amenoree) si DISMATURI (nascuti la termen dar cu o greutate scazuta fata de normal).
 
Bebelusi nascuti la termen sunt considerati cei care vin pe lume incepand cu a 37-a saptamana de sarcina (a 39-a saptamana de amenoree). Nou nascutii sanatosi si la termen au in general o greutate cuprinsa intre 2.500 si 4.500 de grame, o lungime cuprinsa intre 45 si 55 de centimetri si perimetrul cranian masoara circa 35 de centimetri (de regula cu 1-2 centimetri mai mult decat perimetrul toracic).

PREMATURUL
 
Daca bebelusul vine pe lume inainte de a 37-a saptamana de sarcina, acesta este incadrat in categoria “prematur”. Nu trebuie sa va alarmati atata timp cat va fi sub supraveghere medicala, iar externarea copilului se va face atunci cand doctorii considera ca bebelusul inregistreaza o dezvoltare normala.
 
Greutatea la nastere a unui prematur este de regula mai mica sau egala cu 2.500 de grame. Cu cat greutatea bebelusului este mai mica, cu atat functiile vitale ca respiratia, digestia, reglarea temperaturii corpului si apararea impotriva infectiilor sunt mai putin dezvoltate.

Prematurii se impart in mai multe grupe:
Prematurul de gradul I
Greutatea la nastere este intre 1.500 si 2.500 de grame SAU se naste dupa a 30-a saptamana de sarcina dar inainte de a 37-a. Peste 95% dintre nou-nascutii din aceasta categorie supravietuiesc, se dezvolta fara complicatii si vor fi normali.

Prematurul de gradul II
Greutatea la nastere este intre 1.000 si 1.500 de grame si se naste intre saptamanile 25 si 30 de sarcina. Intre 70% si 90% dintre aceastia supravietuiesc, se dezvolta fara complicatii si vor fi normali, datorita progreselor fantastice ale medicinii (in anii ‘90 doar 30% dintre prematurii de gradul II supravietuiau).

Prematurul de gradul III
Greutatea la nastere este sub 1.000 de grame si se naste la mai putin de 27 de saptamani de sarcina. Supravietuirea prematurilor din aceasta categorie este de 40-50%, mai ales a celor care au o greutate cuprinsa intre 800 si 1.000 de grame. Gradul de dotare a aparaturii medicale si a calificarii personalului de la terapie intensiva reprezinta elementele esentiale pentru sansele de supravietuire ale bebelusilor. Aproximativ 20% dintre cei care supravietuiesc raman cu tulburari de dezvoltare a corpului si a psihicului. Cei care se nasc cu o greutate sub 750 de grame prezinta riscul unor leziuni neurologice grave.

Gradul de maturatie al prematurului
  • Lungimea corpului este mai mica sau egala cu 45 de centimetri. Proportiile corpului sunt mici dar capul este neobisnuit de mare fata de corp. Capul reprezinta 1/3 din lungimea corpului in loc de 1/4 cat este raportul in cazul unui nou-nascut normal.
  • Pielea este zbarcita, rosie. Tesutul de sub piele este foarte subtire sau chiar nedezvoltat, vasele de sange se vad prin piele, aproape tot corpul este acoperit cu un perisor foarte fin (lanugo).
  • Pavilioanele urechilor sunt moi (cartilagiile nu sunt inca formate).
  • Unghiile sunt subtiri si nu ajung la varful degetelor.
  • Cutele pielii talpilor sunt slab pronuntate.
  • La fetite, micile labii nu snut acoperite de marile labii.
  • La baieti, sacul scrotal este mic, testiculele nu sunt coborate si nu pot fi pipaite in scrot, ci in abdomen sau pe canal.
 
DISMATURUL
 
Dismatur sau hipotrofic este denumit nou-nascutul care vine pe lume la termen (dupa a 40-a saptamana de sarcina) dar cantareste la nastere chiar mai putin de 2000 de grame.

Dezvoltarea psihomotorie (sistemului nervos central) este normala in cazul dismaturilor.
Greutatea scazuta are cauze foarte diferite: o proasta functie a placentei datorata unei toxemii gravidice, hipertensiune arteriala, infectiile, tabagismul (fumatul), alcoolismul etc. De multe ori, cauza nu poate fi descoperita.
Ei nu necesita ingrijiri intensive ci doar mese mai dese, cu alimente corespunzatoare si, bineinteles, multa dragoste si caldura.

Foto: Sciencedaily.com