ACASA  »  Nasterea  »  Imediat dupa nastere  »  Depresia postnatala

Categorii

 

SFATUL

 

Depresia postnatala

Autor: Mami_Isis 2011-05-31
Desi este un eveniment fericit, nasterea unui bebelus poate aduce cu sine diverse probleme atat fizice (recuperarea in unele cazuri poate dura mai mult decat in altele, oboseala etc.) cat si pshice (forme mai usoare sau mai grave de depresie). Dupa ultimele studii efectuate depresia postnatala (in toate formele ei) a ajuns sa afecteze aproximativ 80% din proaspetele mamici, acest procent marindu-se anual cu cate putin. 
 
In functie de intensitatea simptomelor si a duratei depresiei putem vorbi despre doua mari categorii:

1.Depresia usoara
, cunoscuta si sub numele de „baby-blues” este o problema de scurta durata, care de obicei se instaleaza in primele zile dupa nastere si trece de la sine in cel mult doua saptamani. Acest fel de depresie afecteaza pana la 80% dintre mame si in general este cauzata de dezechilibrul hormonal care apare dupa nastere. 

2.Depresia post-partum
este o tulburare care afecteaza un numar mai mic de mame, se poate instala oricand in primul an dupa nastere si necesita supraveghere atenta si tratament.
 
Depresia usoara
In primele doua saptamani de la nastere, mamicile pot experimenta urmatoarele simptome:
 • schimbari bruste de dispozitie
 • plans fara un motiv anume
 • stari de nervozitate, anxietate si/sau iritabilitate
 • tulburari de somn
Aceste stari sunt perfect normale si  nu necesita tratament ci doar suport din partea familiei. Prima saptamana de acomodarea cu noua viata de mamica si cu toate schimbarile pe care le presupune un bebelus nou in casa este cea mai dificila, iar deja dupa a 10-a zi de la nastere se pot vedea imbunatatiri semnificative ale starii mamei.
 
Depresia post-partum
Daca simptomele descrise mai sus dureaza mai mult de doua saptamani sau pe parcursul primelor luni de la nastere se observa o inrautatire a starii mamei atunci avem de-a face cu un caz de depresie in adevaratul sens al cuvantului. 
Este foarte important de stiut ca acest gen de depresie nu se datoreaza unui dezechilibru psihic (deci mama nu poate fi acuzata ca ar avea un psihic labil) ci unuia hormonal, survenit in timpul nasterii si care nu s-a reglat in primele saptamani dupa, cantitatile de estrogen si progesteron ramanand foarte scazute.
 
Daca observati urmatoarele semne in primul an de la nastere este indicat sa va adresati unui medic specialist pentru a preveni atat inrautatirea situatiei cat si repercursiunile pe care aceasta le-ar putea avea asupra nou-nascutului:
 • lipsa totala de interes fata de activitatile care in trecut te pasionau
 • oboseala constanta, chiar si dupa o noapte buna de somn
 • dificultati de concentrare
 • insomnii
 • sentimentul de vinovatie ca nu esti o mama buna si nu ai suficienta grija de copilul tau
 • lipsa apetitului
 • retragerea in sine si ruperea legaturilor cu familia si cu prietenii
 • interes scazut fata de copil
 
Unele dintre aceste stari sunt abolut normale si foarte rar se gasesc mamici care sa spuna ca nu s-au confruntat cu cel putin una sau doua dintre ele, insa daca ele devin permanente si dureaza mai mult de cateva saptamani atunci singura solutie ramasa este apelarea la un medic specialist care poate prescrie un tratament potrivit. 
 
Multe dintre mamici refuza sa consulte un medic, de cele mai multe ori din cauza rusinii resimtite, fara sa realizeze ca in acest mod nu vor fi afectate doar ele ci si bebelusii. A fost dovedit clinic ca atunci cand nu exista o legatura afectiva intre mama si copil, dezvoltarea psihomotorie a acestuia este foarte mult intarziata, consecintele putand fi observate timpuriu (probleme comportamentale, lipsa de implicare in activitati colective, dificultati de invatare, intarzierea vorbirii).