ACASA  »  Nasterea  »  Imediat dupa nastere  »  Bebelusul prematur - incubatorul si alimentatia

Categorii

 

SFATUL

 

Bebelusul prematur - incubatorul si alimentatia

Autor: Irina Mateescu 2009-03-20
Incubatorul
Pana cand bebelusul ajunge la un grad de maturatie “normal”, nou-nascutii cu prematuritate de gradul II si III sunt pusi in incubator in sectia de terapie intensiva. Incubatorul este un fel de uter artificial, sub forma unei “ladite” din plastic, prevazuta cu gauri prin care mama si personalul medical poate atinge copilul.

Incubatorul este conceput astfel incat sa ii asigure nou-nascutului, prin mijloace medicale, conditiile oferite fatului in corpul mamei. Instalatiile speciale ofera o temperatura constanta (initial de 36 grade C, coborand dupa un timp la 32 grade C), o anumita umiditate de 50-60% si un anumit continut de oxigen in aerul respirat (21%). Instalatia incubatorului monitorizeaza (reasigura si regleaza) bataile inimii, miscarile respiratorii, continutul de oxigen in sange si este prevazut cu sistem automat de alarma.

Alimentatia prematurului
 
Cei mai multi prematuri nu au inca dezvolatat reflexul de supt si inghitit si nici putere sa bea. In plus, capacitatea stomacului este foarte mica iar intestinul nu poate prelucra hrana. In acest caz, prematurii vor fi alimentati cu lapte, prin sonda gastrica, care il duce de la nas direct in stomac. La cei mai mici dintre acestia, alimentatia se face artificial, prin infuzii de substante nutritive prin vena, direct in sange.
 
Din momentul in care acestia nu mai au nevoie de sonda gastrica si pot sa suga singuri, cel mai potrivit aliment este laptele mamei sale, daca aceasta mai poate alapta; prin muls sau prin extragerea cu pompa speciala de san, organismul este stimulat sa produca laptele.
 
Prezenta zilnica a mamei pe toata perioada in care nou-nascutul sta in incubator este deosebit de benefica acestuia.
Scoaterea prematurului din incubator are loc in momentul in care acesta ajunge sa cantareasca aproximativ 1800 de grame, are o temperatura normala si poate respira singur.
 
Externarea prematurului se face atunci cand el cantareste 2.500-3.000 de grame, este sanatos si suge bine.

Foto: Visualstatistics.net