ACASA  »  Nasterea  »  Dinamica familiei  »  Constelatia familiala si ordinea nasterii

Categorii

 

SFATUL

 

Constelatia familiala si ordinea nasterii

Autor: Sinziana Burcea, psiholog clinician specialist 2009-02-09
Intr-o familie cu doi sau mai multi copii, oricat ne-am stradui,  nu vom gasi doi copii la fel, cu aceleasi caracteristici sau asemanari. Fratii nu prea seamana intre ei. Am intalnit parinti care se intrebau cum se face ca, desi ei au avut aceeasi atitudine vis-a-vis de copiii lor, acestia sunt atat de diferiti intre ei si manifesta comportamente diferite si uneori contradictorii. Fiecare familie are o configuratie distincta. In urma interschimbarii de raspunsuri si influente intre membrii sai rezulta personalitati diferite. Pozitia individului in constelatie - rolul pe care il joaca - va avea, in mod extins, influenta asupra *pattern-urilor intregii familii si asupra personalitatii fiecaruia dintre frati.
 
 
O familie incepe cu o Mama, un Tata si un Bebe. Rolul mamei este diferit de cel al unei sotii. Rolul unui Tata este diferit de cel al unui sot. Prezenta bebelusului in cadrul cuplului va oferi o noua dimensiune relatiilor dintre sot si sotie. Bebelusul este singurul copil, insa pozitia sa arata cumva diferit din punctul sau de vedere. Bebelusul este cel care primeste, iar parintii - si mai mult Mama prin functia sa - sunt cei care ofera. Intre ei se dezvolta un pattern al oferirii si al primirii - un model al interactiunii. Este foarte posibil ca unul dintre parinti sa fie de partea copilului si impotriva celuilalt parinte. Astfel de aliante sunt produse de obicei de catre bebelus si impuse parintilor de comportamentul acestuia.
 
Cand al doilea copil se naste, pozitia celor trei membri ai grupului se schimba. Regele Bebe este dintr-o data detronat. El trebuie sa ia atitudine fata de schimbarea pozitiei sale, in legatura cu uzurpatorul si in legatura cu mama si cu tatal sau, care intr-un fel sau altul au permis sa se intample acest lucru. Noi elemente intra in toate interrelatiile ca rezultat al schimbarilor din constelatie. Noul venit este acum bebelus iar primul nascut descopera ca este necesar sa se reaseze intr-o noua pozitie - aceea a celui mai mare dintre frati. Intre timp, bebelusul descopera pozitia sa de bebelus in familie. Dar aceasta pozitie are o semnificatie diferita pentru al doilea nascut decat a avut pentru primul nascut, din cauza prezentei unui frate mai mare.
 
Cand al treilea copil vine pe lume, se produc din nou schimbari in modul cum intelege fiecare pozitia sa in constelatia familiei. Parintii sunt acum parintii a trei copii. Primul nascut a fost o data detronat, iar acum ii vine randul sa fie detronat si celui de-al doilea nascut. Al doilea copil se descopera la mijloc - intre primul nascut si mezin. Cu fiecare nastere, constelatia familiei ia o noua configuratie cu noi interactiuni si noi semnificatii. De aceea, copiii dintr-o familie nu sunt asemanatori. Mai degraba gasim asemanari intre intre primii nascuti din familii diferite decat intre primul nascut si al doilea copil din aceeasi familie.
 
Primul nascut
 
La inceput, el/ea a fost singurul copil pentru o perioada de timp si, in consecinta, a fost in centrul atentiei. Odata cu nasterea celui de-al doilea frate, el/ea a fost detronat/a si, in mod frecvent, simte gelozie (nu intelege ca ceea ce fac parintii pentru al doilea nascut au facut si pentru el). Primul nascut este ambitios si luptator. Poate avea o exagerare a nevoii de a fi primul. Dispune de o puternica hotarare, incapatanare. Se conformeaza standardelor parentale. Este precaut, conservator. Isi face deseori autocritica. Are tendinta de a dezvolta abilitati de comunicare mai bune. Este independent si are tendinta de a lua note mari la scoala. Ii ajuta si ii protejeaza pe ceialti. Uneori, se simte inferior celorlalti. Este senzitiv si serios.
 
Copilul de mijloc
 
Copilul de mijloc are o pozitie unica pentru ca nu are avantajul primului nascut si nici privilegiile mezinului. Este competitiv, foarte interesat de relatiile cu lumea inconjuratoare, uneori agresiv si rebel. Vesel si  tonic, se bucura de diverse activitati ( ii place sportul). Este un bun mediator, fiind grijuliu fata de familia extinsa. Este relativ independent, prietenos, mai putin rigid in alegerea prietenilor, se acomodeaza prea usor uneori. Fiind foarte generos, incerca sa faca pe plac celor din jur. Pentru el este important sa fie placut de toti.
 
Mezinul
 
Cel mai mic are o pozitie speciala printre ceilalti frati iar acestia tind sa-l trateze "special". Mezinul poate deveni un "vitezoman" si sa atinga succesul ca adult sau poate deveni descurajat. Dragalas, sarmant, atragator, castiga simpatia cu usurinta. Se asteapta ca ceilalti sa aiba grija de el. Este spontan, original, creativ si un tovaras placut de companie, unul cu care te poti relaxa si cu care te poti simti bine. Tendinta pregnanta este de a incerca sa-i faca pe ceilalti sa se conformeze dorintelor sale. Este acceptat si inclus in cercul fratilor sai cu mai mare usurinta.
 
Copilul unic
 
Copilul unic isi petrece viata in prezenta adultilor care sunt competenti, stabilesc standarde care ar putea parea inalte pentru copil. Cateva carectaristici comune ale copilului unic sunt: este un copil mare de la o varsta frageda, atitudinea si sentimentele lui sunt puternice si intense, este protectiv cu posesiile sale. Evita sa-si impartaseasca sentimentele si situatiile de viata. Prezinta tendinta de a fi centrat pe atentie si pe nevoia de a face pe plac, de a gasi aprobare de la adulti folosindu-se de sarm si inteligenta sau inspirand simpatie printr-o atitudine timida sau neajutorata. Se simte puternic si, uneori, resimte un sentiment de izolare sau singuratate. Are asteptari mari de la prieteni, cerand suport, loialitate, atentie si companie. De cele mai multe ori isi doreste mai multi copii atunci cand isi intemeiaza o familie.
 
*pattern = tipar, model
 
Sinziana Burcea, psiholog clinician specialist
Cabinet individual de psihologie Burcea Sinziana
0742.700.962