ACASA  »  Gastronomie  »  Desertul saptamanii  »  Tarte (Pateuri dulci) cu crema de gris

Categorii

 

SFATUL

 

Tarte (Pateuri dulci) cu crema de gris

Autor: Rosefofo 2013-07-22
Tarte (Pateuri dulci) cu crema de gris
 
Desertul saptamanii 22 - 28 Iulie 2013. Concurs castigat de Rosefofo.
 
Ingrediente:
  • 1 cutie foetaj - exact ca cel folosit la baclava (sper ca asta-i denumirea pentru "phyllo") ..lasata la temperatura camerei
  • Unt topit pentru uns foile - aprox o canitza ori cam 50-100gr
  • 1 cana si jumatate lapte
  • 4 linguri cu gris ..(mai adaugati o lg daca vi se pare crema prea moale)
  • optional - 1 lingura amidon ("corn starch") (eu am facut si cu amidon si fara amidon si mi-au iesit aprox la fel)
  • esenta vanilie, esenta trandafir (la noi se numeste "rose water").
 
Preparare:

1. Laptele, zaharul, grisul, amidonul se pun pe foc si se amesteca pana se formeaza o crema, se adauga esentele si se lasa deoparte. 

2. Foetajul se imparte in doua si se unge toata suprafata cu unt apoi se pune cealalta jumatate deasupra (se poate unge fiecare foaie in parte cu unt dar mie mi se pare prea greu). Apoi se taie frumos in patratele, se pune cate o lingura de crema in fiecare patratica si se inchide sa arata ca un triunghi. Dupa ce le-am terminat, le transferam intr-o tava, le ungem pe deasupra cu unt si le lasam la cuptor pana ce se rumenesc frumos deasupra. Se presara cu fistic si se servesc cu sirop de zahar aromat cu esenta de trandafir.
 
Reteta pentru siropul aromat:
1. 3/4 cana zahar, 3/4 cana apa, esenta trandafir (rose water), esenta portocale (orange blossom water)1/2 lingura suc de lamaie.

2. Puneti la fiert apa cu zaharul pana ce fierb, dati focul la mic si lasati sa fiarba pana se ingroasa siropul (aprox 15min), amestecati din cand in cand. Luati de pe foc si adaugati esentele, apoi lasati sa se raceasca. 
 
Linkul asta este perfect:

Indulcire placuta!