Pasta de zahar

Pasta de zahar

Mesajde samsara pe Lun Sep 07, 2009 6:33 pm

450 gr zahar pudra din comert/450 gr sifted confectioner's sugar,
30 ml apa, /30 ml water
5 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker), / 5 gr unflavored gelatin
50 gr miere sau energizant(glucoza) / 50 gr glucose or honey

Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pt a se dizolva(atentie sa nu fiarba!-pt a evita acest lucru, puteti topi gelatina la bain marie) si se adauga mierea sau energizantul(se pot adauga si diverse arome). Se adauga apoi zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se mai adauga zahar daca e prea tare se adauga apa. Pentru a-l intinde se pot inmuia mainile in ulei sau se pudreaza cu amidon.
Cantitatile din reteta acesta de pasta de zahar sunt potrivite pt un tort mai mic.

sursa
Avatar utilizator
samsara
Si
Online
Mesaje: 61874
Membru din: Mar Dec 09, 2008 12:11 pm
Localitate: Brasov

Re: Pasta de zahar

Mesajde samsara pe Vin Oct 08, 2010 2:07 pm

Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ahar-4834/


Ingrediente:

Fondant:
-1 pachetel de gelatina (9 g)
-6 linguri de apa (60 ml)
-un praf de sare
-1 lingurita rasa de sare de lamiie (pentru gust acrisor)
-1 lingura glicerina
-120 ml sirop de glucoza (sau 100 ml miere de albine deschisa la culoare)
-1kg zahar pudra din comert (cernut prin sita sau strecuratoare cu gauri fine)
Preparare:

-Gelatina se pune la inmuiat cu apa si se lasa astfel sa stea, cca 10-15 Min.

In acest timp trecem zaharul prin sita, intr-un castron destul de larg, pentru a avea loc pentru framintat.

-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu microunde (10-15 sec.) sau pe baie de aburi. Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea, sarea de lamiie si glicerina. Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.

-Din zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte, pentru framintatul final.

-Se face loc in mijlocul zaharului si se toarna siropul de glucoza, (sau mierea), gelatina topita, sare, sare de lamiie si glicerina.

-Toate ingredientele se amesteca (cu mina sau cu o lingura de lemn) foarte repede, deoarece gelatina tinde sa se inchege foarte repede si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge (sparge).

-Se framinta un aluat, asa de consistenta unui aluat frecat.

-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de porc, dar e pe baza de grasime scoasa din cocos (Biskin sau Palmin poate se afla si in Romania asa ceva), pe care se framinta aluatul, adaugind restul de zahar pe care l-am pus deoparte si se framinta foarte bine.

-Dupa ce aluatul a fost bine framintat, se unge o punga de nailon pe dinauntru, cu putina grasime de cocos. Se baga fondantul in punga, se scoate pe cit posibil aerul din punga, dupa care se leaga strins punga. Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic si se lasa 24 de ore sa se odihneasca. Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.

-Atunci cind dorim sa folosim fondantul, trebuie sa-l framintam foarte bine, pina devine flexibil ca un aluat frecat (nici prea tare, nici prea moale).

-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim, il putem pune pentru citeva secunde la microunde, iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de cocos.
Mentiuni:

Glazura speciala folosita la imbracarea tortelor pentru nunti, botezuri etc.
Cu aceasta pasta de zahar se poate foarte frumos modela. De ex. trandafiri, tot felul de flori si animale, aproape este totul posibil.

Timp Preparare: 1 h
Complexitate: avansata
Avatar utilizator
samsara
Si
Online
Mesaje: 61874
Membru din: Mar Dec 09, 2008 12:11 pm
Localitate: Brasov

Re: Pasta de zahar

Mesajde Rosefofo pe Dum Feb 06, 2011 9:51 am

Asta e reteta la Plastilina de Ciocolata:
114 gr ciocolata alba (sau de lapte)
42 gr miere artificiala (sau miere de albine)

varianta cioco neagra:
114 gr ciocolata neagra
56 gr sirop

Se topeste ciocolata la topit pe baie de aburi. Scoatem vasul de pe foc si adaugam toata mierea. Invelim in plastic si punem la frigi pt 24h ori la congelator daca avem nevoie de ea mai repede.


Pun aici reteta de fondant culeasa de pe un site englezesc de pe net. Era singura plauzibila si care ar fi mers sa o fac aici.
Cred ca pentru voi in Ro, mai degraba culegeti o reteta romaneasca de pe net..sunt de exemplu "plastilina de ciocolata" cu care e foarte usor de jonglat. Cum aici toate ingredientele sunt diferite ca, consistenta m-am uitat dupa ceva americanesc.

Retete e de Fondant cu Marshmallows..fooooarte simpla si nu e gretoasa. Secretul e sa stii cat de mult zahar pudra sa pui..se simte la mana. Deocamdata trebuie sa astept pana maine sa vad cat de maleabil e fondantul, daca a iesit bun sau nu.

450gr marshmallows
900 gr zahar pudra
vegetable shortening - 1/2 cana..grasime vegetala folosita doar la prajituri Excelenta, eu o folosesc tot timpul. Probabil e echivalent cu margarina/untul
2-3linguri apa

Se baga marshmallow cu apa la cuptorul cu microunde, se topest pentru 1-2min, se scot si se amesteca cu 800gr zahar pudra si shorteningul, se amesteca bine (la robot de bucatarie de preferat) apoi se framanta adaugand constant zahar pudra pana cand nu se mai lipeste de maini si devine elastic.
ImagineImagine Imagine Imagine

*** Şi binele ţi se întoarce pe lumea asta şi răul: când nu te aştepţi şi de la cine nu te aştepţi. Şi vorba din gură să n-o slobozi uşor că nu ştii unde loveşti cu ea. Şi nici gânduri rele să n-aveţi că vă otrăviţi sufletul ***
Avatar utilizator
Rosefofo
Si
Online
Mesaje: 9873
Membru din: Joi Ian 15, 2009 1:45 pm
Localitate: Acasa

Re: Pasta de zahar

Mesajde miutza pe Dum Feb 06, 2011 10:01 am

CE-S ASTEA " marshmallows"???????????????????????????????????????????????????????
Imagine
Imagine

I'm kind. (Except for those days when, for no apparent reason, I hate pretty much everyone)


http://iristrade.ro/
Avatar utilizator
miutza
Si
Online
Mesaje: 13832
Membru din: Mar Dec 09, 2008 1:37 pm

Re: Pasta de zahar

Mesajde samsara pe Dum Feb 06, 2011 10:07 am

bezele miutzo, eu asa cred :)
Avatar utilizator
samsara
Si
Online
Mesaje: 61874
Membru din: Mar Dec 09, 2008 12:11 pm
Localitate: Brasov

Re: Pasta de zahar

Mesajde Rosefofo pe Dum Feb 06, 2011 10:33 am

Zau daca stie mintea asta creatza a mea cum se numesc in Romaneste :$ Nu-s bezele pentru ca alea-s mult mai solide!

Va pun poze..poate va dezmeticiti si imi zice-ti si mie :rofl: Fii-mea mananca la astea de sparge..
Ce sincer cred ca nu exista termen in romaneste :geek:

Marshmallows - Este o "amestecatura" de sirop de porumb sau zahar, gelatina, guma arabica si arome.Are consistenta moale, ca un burete. Face parte din "familia" dulciuri :P

Poze:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
ImagineImagine Imagine Imagine

*** Şi binele ţi se întoarce pe lumea asta şi răul: când nu te aştepţi şi de la cine nu te aştepţi. Şi vorba din gură să n-o slobozi uşor că nu ştii unde loveşti cu ea. Şi nici gânduri rele să n-aveţi că vă otrăviţi sufletul ***
Avatar utilizator
Rosefofo
Si
Online
Mesaje: 9873
Membru din: Joi Ian 15, 2009 1:45 pm
Localitate: Acasa

Re: Pasta de zahar

Mesajde samsara pe Dum Feb 06, 2011 10:43 am

nu stiu, le cunosc si eu tot cu denumirea englezeasca
Avatar utilizator
samsara
Si
Online
Mesaje: 61874
Membru din: Mar Dec 09, 2008 12:11 pm
Localitate: Brasov

Re: Pasta de zahar

Mesajde Rosefofo pe Dum Mai 15, 2011 7:08 am

Daca tot am avut nopti albe..m-am apucat de experimentat :) ..am facut niste trandafirashi din fondant (cel cu marshmallow)..au iesit superbi superbi superbi..e cam migalos pentru ca pasta trebuie sa fie destul de molicica, mie nu-mi plac deloc aia car arata ca niste uscaciuni si se vad crapaturi :| Trandafirii i-am executat facand bilutze de marimea M&M-urilor si apoi folosind o punga mica de plastic, turtind bilitzele frumos inauntru si obinand petale. Cativa i-am rulat doar..vrea sa le fac si frunzulitze cat de curand.
In mod normal se pastreaza intr-o cutie de plastic inchisa chiar si timp de o luna.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
ImagineImagine Imagine Imagine

*** Şi binele ţi se întoarce pe lumea asta şi răul: când nu te aştepţi şi de la cine nu te aştepţi. Şi vorba din gură să n-o slobozi uşor că nu ştii unde loveşti cu ea. Şi nici gânduri rele să n-aveţi că vă otrăviţi sufletul ***
Avatar utilizator
Rosefofo
Si
Online
Mesaje: 9873
Membru din: Joi Ian 15, 2009 1:45 pm
Localitate: Acasa

Re: Pasta de zahar

Mesajde Rosefofo pe Dum Mai 15, 2011 7:14 am

O poza cu "petalele" si una cu fondantul pe care l-am facut cu o zi inainte si l-am lasat sa se odihneasca la temperatura camerei intr-o punga sigilata bine.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
ImagineImagine Imagine Imagine

*** Şi binele ţi se întoarce pe lumea asta şi răul: când nu te aştepţi şi de la cine nu te aştepţi. Şi vorba din gură să n-o slobozi uşor că nu ştii unde loveşti cu ea. Şi nici gânduri rele să n-aveţi că vă otrăviţi sufletul ***
Avatar utilizator
Rosefofo
Si
Online
Mesaje: 9873
Membru din: Joi Ian 15, 2009 1:45 pm
Localitate: Acasa

Re: Pasta de zahar

Mesajde samsara pe Dum Mai 15, 2011 8:48 am

Normal Rose, pasta aia inseamna ca e prea tare, daca se crapa, si mai trebuie inmuiata cu putina apa, ulei .. ceva
Am patit-o si eu la pasta de zahar. Conteaza f mult ingredientele sa fie bune.
Vezi ca exista fel si fel de minuni pt facut trandafiri, de decupat , de colorat, chiar si pentru frunze

http://lumeabasmelor.ro/browse/40/pem
Avatar utilizator
samsara
Si
Online
Mesaje: 61874
Membru din: Mar Dec 09, 2008 12:11 pm
Localitate: Brasov

Următorul

Înapoi la Gastronomie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator