ACASA  »  Familia ta  »  Sanatatea familiei  »  Tratarea scoliozei prin terapia Schroth

Categorii

 

SFATUL

 

Tratarea scoliozei prin terapia Schroth

Autor: Echipa Bam-Bum 2017-06-26
Iunie este luna internationala a scoliozei si un bun motiv pentru a va aduce in atentie una dintre cele mai eficiente terapii de tratare a scoliozei la copii si adolescenti – Terapia dupa principiile Schroth.

La curiozitatile noastre despre beneficiile si conditiile realizarii unei astfel de terapii, ne-a raspuns Catalin Roman, fizioterapeut in cadrul Centrului de fizioterapie TERAPIE PENTRU MISCARE.
  • Ce este Terapia dupa principiile Schroth si ce aplicatie are in cazul copiilor si adolescentilor?
Terapia dupa principiile Schroth este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratare a scoliozei la copii si adolescenti. Acest program a fost creat special pentru tratarea scoliozei, de  Katharina Schroth, in anul 1921, cu scopul de a obtine un program de corectie individual al posturii.
Terapia consta intr-o serie de exercitii prin care ne focusam asupra trunchiului ca nucleu central, pornind insa de la nivelul picioarelor si pelvisului. Sedinta incepe cu cateva exercitii de stretching, continuand apoi cu exercitii de corecţie a posturii prin autoelongatii, corectii  active in cele trei planuri (sagital, frontal si transversal) si derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala. 
Prin aceste exercitii copilul invata sa foloseasca musculatura trunchiului, corectand astfel pozitia vicioasa a coloanei. Totodata, deprinde respiratia Schroth, invatand sa respire în partea depresionară a toracelui. Aceasta faza a “expirului” si “inspirului”  ajuta foarte mult in obtinerea echilibrului si stabilitatii coloanei.

  • De ce sa alegem terapia Schroth pentru tratarea scoliozei la copii?
In primul rand, in cazul copiilor si adolescentilor, prin terapia Schroth putem reduce, stopa sau cel putin putem incetini progresul scoliozei.
In al doilea rand, pe langa realizarea unui program zilnic de exercitii, timp de cel putin 30 -45 de minute, datorita Terapiei dupa principiile Schroth, copilul va invata cum sa isi mentina corect postura coloanei vertebrale pe parcursul zilei. Practic, il ajutam sa se dezvete de vechile obiceiuri si il invatam sa stea si sa se miste intr-o maniera corecta, pana cand creierul lui va inregistra aceste noi tipare si va incepe sa creada ca aceasta este normalitatea.
Mai mult decat atat, copiii care invata si practica Terapia dupa principiile Schroth in mod constant, isi vor imbunatati capacitatea cardiovasculara (de efort), vor adopta o postura echilibrata si o extensibilitate mai buna a cutiei toracice.

  • Cu ce frecventa trebuie urmate sedintele de Terapie dupa principiile Schroth?
Terapia dupa principiile Schroth necesita multa rabdare si dedicare, deoarece este o tehnica ce trebuie efectuata pe termen lung. Recomand ca in primele sase luni exercitiile sa fie realizate sub atenta supraveghere a fizioterapeutului, de doua sau trei ori pe saptamana, urmand ca apoi copilul sa lucreze zilnic, acasa, cel putin o ora pe zi.

  • De la ce varsta putem merge cu copilul la Terapia dupa principiile Schroth?
Parintii isi pot duce copiii la Terapia dupa principiile Schroth in jurul varstei de 10 ani. Aceasta tehnica nu este indicata copiilor mai mici deoarece pentru executarea corecta a exercitiilor este nevoie de multa responsabilitate si cooperare din partea pacientului. In cadrul acestei terapii, lucram foarte mult si cu psihicul copilului, incercand sa obtinem o maxima focalizare asupra fiecarui exercitiu pe care il facem, iar acest lucru implica efort si concentrare.

  • In luna dedicata preventiei scoliozei, ce sfaturi le puteti oferi parintilor?
Sfatuiesc parintii sa isi monitorizeze cu atentie copiii si sa ii duca la un control medical de specialitate, in jurul varstei de 8 - 10 ani. Preventia si depistarea precoce a scoliozei este deosebit de importanta. Acasa acestia ar trebui sa urmareasca la copii eventuale asimetrii ale umerilor, omoplatilor sau soldurilor. 
 
Parintii pot afla mai multe informatii despre Terapia dupa principiile Schroth de pe site-ul www.terapiepentrumiscare.ro sau de pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/TerapiePentruMiscare/