ACASA  »  Familia ta  »  Sanatatea familiei  »  Scolioza Depistarea precoce si mituri false

Categorii

 

SFATUL

 

Scolioza Depistarea precoce si mituri false

Autor: Elena Manescu 2017-06-19
Diagnosticarea precoce a scoliozei si a deficientelor posturale
 
Scolioza este o afectiune caracterizata de curbarea si deformarea tridimensionala a coloanei vertebrale, care afecteaza aproximativ 60.000 de copii din toata tara. Desi foarte des intâlnita, cauzele sale ramân necunoscute in aproximativ 92% din cazuri (scolioza idiopatica). Doar 2 - 3 % din cazurile de scolioza apar ca urmare a prezentei unei anomalii congenitale de tipul malformatiei costelor sau a vertebrelor si 6 – 7% din cazuri, ca urmare a unor boli precum cele neuromusculare, neurofibromatoza sau infirmitatea motorie cerebrala. Boala afecteaza in special fetele (80% din cazuri) si apare, de regula, la vârsta pubertatii.
“Tocmai de aceea, pentru a diagnostica din timp scolioza, când ea poate fi mai usor reabilitata, recomandam ca parintii sa isi aduca copiii la un consult si o evaluare posturala in jurul vârstei de 8 – 10 ani. In urma unor teste, dar si a unor investigatii medicale (radiografia) vom putea determina gradul de avansare al scoliozei si vom putea stabili un program de fizioterapie personalizat. Metoda moderna de tratare a scoliozei astazi este Terapia dupa principiile Schroth, o tehnica ce foloseste  exercitii de respiratie tridimensionala si postura pentru a reda organismului pozitia corecta a coloanei vertebrale”, a declarat Bogdan Goga, fizioterapeut Bogdan GOGA, fizioterapeutin cadrul centrului de fizioterapie Terapie pentru Miscare.
Care sunt semnele timpurii ale scoliozei.
Fizioterapeut Bogdan Goga ne explica, de asemenea, si care sunt cele mai importante semne la care parintii ar trebui sa fie atentie in ceea ce priveste aparitia si instalarea scoliozei:
  • Din spate se observa o asimetrie la nivelul umerilor si la nivelul bazinului;
  • Din lateral se vede si umarul de pe partea opusa;
  • Copilul obisnuieste sa stea intr-o pozitie “cocosata” sau “strâmba”.
Toate acestea reprezinta motive pentru care ar trebui sa va prezentati de urgenta la un control medical de specialitate. “Din pacate insa, putini parinti isi aduc din timp copiii la control. Majoritatea vin cu cei mici când acestia au scolioza cu un grad destul de avansat”, adauga fizioterapeut Bogdan Goga.

De asemenea, acesta atrage atentia asupra faptului ca printre pacienti circula numeroase mituri si zvonuri cu privire la scolioza. Iata care sunt cele mai frecvente:

1. Pozitia incorecta a copilului in banca sau la birou, precum si purtarea incorecta a unui ghiozdan greu pot determina aparitia scoliozei – FALS
– Toate acestea pot cel mult sa determine o atitudine cifotica, lordotica sau scoliotica, insa nu sunt responsabile de aparitia scoliozei. 
 
2. Inotul este tratamentul de baza in scolioza – FALS – Desi inotul este benefic pentru sanatatea organismului, in mod singular, acesta poate fi chiar daunator pentru scolioza. Inotul trebuie sa faca parte dintr-un program complex, care sa cuprinda si exercitii Schroth si purtarea unui corset, in cazurile mai grave (peste 20 grade unghi Cobb).

3.Copiii cu scolioza trebuie scutiti de educatie fizica la scoala – FALS – Din contra, activitatea fizica regulata dezvolta musculatura spatelui si ajuta la cresterea flexibilitatii. Intreruperea practicarii sportului poate conduce la accentuarea bolii. 

4.Dormitul pe un plan dur previne agravarea bolii – FALS – Si asta deoarece deformarea in scolioza apare in plan frontal. Suportul dur, in acelasi plan cu scolioza, nu poate stopa in niciun caz evolutia bolii.

5.Copiii cu scolioza au frecvent dureri de spate – FALS - De regula, scolioza nu cauzeaza dureri de spate la copii si adolescenti, acestea având alte cauze (trebuie efectuat un control de specialitate pentru a se determina cauza). In cazul in care scolioza se agraveaza, adultii pot experimenta dureri de spate asociate afectiunii. 

Despre cum poate fi trata scolioza si metoda cu cele mai bune rezultate in tratarea scoliozei la copii, aici: Terapia Schroth.