ACASA  »  Copilul tau  »  Scolari si adolescenti (7-18 ani)  »  Inscrierea la Scoala

Categorii

 

SFATUL

 

Inscrierea la Scoala

Autor: Mami_Isis 2010-09-08
Daca gradinita nu ni se pare, noua mamelor, un pas extraordinar de mare, ci de cele mai multe ori o necesitate de la care ne putem sustrage ori de cate ori vrem, lucrurile se schimba in mentalitatea noastra atunci cind ne trimitem puiul la scoala.
Ne dam seama cat de repede au trecut anii, cat de mult s-au schimbat copilasii pe parcursul lor, si, mai presus de toate, multe dintre noi ne dam seama ca nu suntem pregatite emotional pentru aceasta schimbare majora. Si ce ne facem, cand dupa toata furtuna din sufletele noastre realizam ca trebuie sa ne confruntam cu inca un fel de „furtuna”, cea a inscrierilor.
 
Va amintiti cat de anevoios a fost procesul de inscriere la gradinita? Ei bine, nici cel pentru inscririle la scoala nu o sa fie tocmai floare la ureche, dar daca va inarmati cu putina rabdare si informatiile din acest articol atunci o sa treceti cu bine si peste asta.
 
De la ce varsta sa mearga la scoala?
 
Prima problema pe care trebuie sa ne-o punem si asupra careia trebuie sa decidem este de la ce varsta este cel mai bine pentru copilul nostru sa mearga la scoala: 6, 7 sau chiar 8 ani? 
 
Legea ne lasa destul de libera mana in aceasta privinta, spunand ca orice copil care are implinita varsta de 6 ani pana in momentul inceperii anului scolar este eligibil pentru a merge la scoala. Fiecare varsta vine cu avantajele si dejavantajele sale, iar cel mai in masura sa decida este parintele copilului, eventual sfatuit de educatoarea copilului de la gradinita.
 
Sunt multi  factori care ar trebui luati in consideratie precum:
  • cati ani a mers copilul deja la gradinita,
  • care este perioada de timp in care poate sta concentrat asupra unui singur lucru,
  • chiar si dorinta copilului de a face acest pas.
  • Unde sa mearga la scoala?
 
O alta dilema cu care se confrunta multi parinti este la ce scoala sa-si dea copilul si care este cea mai buna varianta. Aveti de ales intre:
 
  • scoala aproape de casa,
  • una aproape de locul de munca fie al mamei sau al tatalui,
  • una aproape de locuinta bunicilor sau a bonei in cazul in care acestia duc sau iau copilul de la scoala,
  • scoala particulara sau
  • scoala mai buna dar care este departe de locuinta dumneavoastra.
De obicei se merge pe regula ca scoala sa fie aprope de casa si multe scoli accepta doar elevi care locuiesc in apropiere. Decizia va apartine doar dumneavoastra si trebuie luata cu multa grija pentru ca acolo isi va petrece urmatorii 4 ani copilul dumneavoastra
 
Ce acte sunt necesare?
 
Fara sa complicam inutil aceasta sectiune, iata lista de acte necesare pentru inscrierea la scoala:
- dosar plic sau cu sina
- copie dupa certificatul de nastere al copilului
- copii dupa buletinele/cartile de identitate ale parintilor
- copie dupa certificatul de casatorie daca este cazul (nu toate scolile cer asta, dar mai bine sa-l aveti pregatit); de asemenea daca parintii sunt divortati este necesara o copie dupa hotararea de divort din care sa rezulte clar cine este tutorlele legal al copilului
- cerere tip completata de unul din parinti
- cate o adeverinta de la locul de munca al fiecarui parinte din care sa rezulte ca parintele este angajat al firmei respective, fara sa fie mentionat si salariul. Pe adeverinta trebuie specificat „pentru a-i servi la inscriere fiului/fiicei la scoala”
- dosarul medical al copilului, care trebuie sa contina rezultatele analizelor, lista cu vaccinarile la zi si avizul medicului de familie care atesta ca copilul este apt pentru a merge la scoala
- foita matricola a copilului de la gradinita care atesta ca acesta a facut un an de gradinita premergator (grupa pregatiotoare).
 
Documente suplimentare pe care doar unele scoli le pot solicita:
- scrisoare de recomandare din partea gradinitei pe care a frecventat-o;
- caracterizare psihopedagogica facuta de educatoarea copilului.
 
Sfatul meu e sa intocmiti acest dosar cit mai repede si sa aveti macar 2 copii ale dosarului la indemana!
 
Cand trebuie depuse actele?
 
Acum ca avem toate actele pregatite este bine sa aflam care este perioada de inscrieri pentru anul in curs.  De obicei inscrierile au loc pe o perioada de doua luni: de la inceputul lui martie pana la sfarsitul lui aprilie, dar mai sunt si scoli care accepta inscrieri mai timpurii, ajungandu-se chiar cu dosare depuse in decembrie sau ianuarie.
 
Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau este sa va interesati din timp si apoi sa verificati periodic in cazul in care s-a mai schimbat ceva.