ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Vaccinarea - schemele de vaccinare

Categorii

 

SFATUL

 

Vaccinarea - schemele de vaccinare

Autor: Mami_Isis, Irina Mateescu 2010-10-17

Incepand cu primele sale zile petrecute in maternitate pana la 14 ani, bebelusul si mai apoi copilul trebuie sa primeasca un set de vaccinuri obligatorii care ii vor creea anticorpi si il vor proteja de unele boli periculoase cum ar fi Hepatita B sau tuberculoza. 

Pe langa schema obligatorie si gratuita impusa de stat in ultimii ani au inceput sa apara si alte scheme alternative, aprobate de Ministerul Sanatatii, insa care nu sunt gratuite. Fiecare parinte decide care schema i se pare mai buna sau pe care poate sa o sustina financiar. De asemenea mai exista pe piata si vaccinuri care nu sunt incluse deloc in schema nationala insa pot oferi un plus de protectie.

Schema nationala obligatorie si gratuita: 

 

Varsta Vaccinul Descrierea vaccinului
In primele 24 de ore de la nastere HB-VAX DNA Primul vaccin facut bebelusului este facut impotriva Hepatitei B
4-7 zile de la nastere(pentru prematurii greutatea trebuie sa fie peste 2500 g) BCG Vaccin anti tuberculoza. La 2-6 saptamanii dupa vaccinare zona se va inrosi si umfla si apoi se va sparge . Zona nu trebuie tratata cu nimic, doar pastrat igiena . Va ramane o cicatrice.
2 luni (2 intepaturi) TETRAXIM  Tetraxim este anti difeterie, tetanos si pertussis.
HB-VAX DNA HB-VAX DNA este anti Hepatita B.
4 luni  TETRAXIM Tetraxim este anti difeterie, tetanos si pertussis.
6 luni (2 intepaturi) TETRAXIM  Tetraxim este anti difeterie, tetanos si pertussis.
HB-VAX DNA HB-VAX DNA este anti Hepatita B.
1 an (2 intepaturi) TETRAXIM  Tetraxim este anti difeterie, tetanos si pertussis.
ROR VAX ROR VAX este anti Rujeola, Oreion si Rubeola.
4 ani DTaP Este rapel pentru Difterie, Tetanos si Pertussis.
7 ani ROR VAX ROR VAX e anti Rujeola, Oreion si Rubeola.
9 ani GARDASIL Anti HPV 6, 11, 16, 18. Ofera protectie in proportie de 70%, insa inca sunt disputate efectele sale adverse. Este gratuit doar pentru fete!
14 ani DT Se repeta la fiecare 10 ani, fiind rapelul pentru Difterie si Tetanos.

 *** daca doriti si imunizare impotriva Haemophilius B (HIB) atunci trebuie sa-l cumparati separat pentru etapele 2 luni, 4 luni, 6 luni si un an. HIB este principalul responsabil pentru infectiile respiratorii si meningita bacteriana.

Tabelul de mai sus va prezinta schema standard oferita de statul roman. Daca puteti totusi sustine financiar, atunci este mai recomandabil sa alegeti o alta schema care sa-l salveze pe sugar de la intepaturi multiple (mai exact in lunile a doua si a sasea). Ganditi-va bine deoarece in momentul in care incepeti cu o firma, cu aceeasi trebuie sa mergeti pana la capat.

 

Singura schema care ofera intepaturi unice este GSK cu vaccinurile INFARIX-hexa – care contine protectie anti Difterie, Pertussius acelular, Polio inactivat, Tetanos, Haemophilius tip B si Hepatita B – si INFARIX-IPV/HIB – care e identic cu precedentul mai putin Hepatita B.

Aceasta schema este si cea mai scumpa. O doza INFARIX-hexa costa intre 230 si 260 de ron la momentul actual (anul 2010).

O alta schema platita pe care pediatrii o recomanda, chiar daca are tot doua intepaturi este cea oferita de firma SanofiPasteur. Vaccinul se numeste PENTAXIM si este anti Difterie, Tetanos, Pertussius acelular, Polio inactiv si Haemophilia B, deci este totusi superior celui oferit de stat. Pentru completare importriva Hepatitei B la 2 si la 6 luni se alege fie Engerix B fie Euvax B.

O doza de Pentaxim costa 150 Ron iar una de Euvax B e 35 de Ron (in anul 2010).

Pe langa aceste vaccinuri incluse in schema obligatorie, fara de care nu va puteti inscrie copilul la cresa, gradinita sau scoala, mai sunt si alte vaccinuri pe piata, daca doriti un plus de siguranta.

Recomandarea mea personala este sa va informati bine asupra lor deoarece parerile sunt inca impartite.

 •  vaccinul anti Haemophilius influenzae B, despre care deja am vorbit si care se poate face pana la un an amestecat cu Tetraxim. O doza costa intre 50 si 70 de Ron

 • vaccinul anti Rotavirus, care previne gastroenterita severa. Vaccinul este oral si consta in doua doze care se dau la distanta de 4 saptamani. Este ideal ca prima doza sa fie data sugarului la 6 saptamani de la nastere si nu mai tarziu de 24.

Ca vaccinuri puteti alege fie ROTARIX care este aproximativ 280 de ron, fie RotaTEQ care este 300 de ron

 •  vaccinul anti Pneumococ, recomandat mai ales pentru copiii care merg in comunitati gen gradinita deoarece de acolo se poate lua foarte usor si poate cauza infectii respiratorii majore, otita, meningita bacteriana sau speticemie. Pana la varsta de 5 ani se administreaza PREVENAR, care costa cam 300 de Ron, iar dupa varsta de 5 ani Pneumo 23/ Pneumovax 23 /Pnu-Immune 23 care costa cam 140 ron.

 • Vaccinul anti Meningococ, care nu este prea raspandit. Vaccinul se numeste Meningo A+C, costa 80 de ron si ofera protectie dupa a 10 zi de la administratre pe o perioada de 3-5 ani.

Vaccinul platit iti ofera, ca parinte, siguranta ca bebelusul sau copilul tau face vaccinul la momentul potrivit si nu astepti ca statul Roman sa fi facut la timp licitatiile pentru achizitionarea vaccinului respectiv, bineinteles daca ai si banutii pregatiti pentru asta.

Mai trebuie sa stii ca medicul recomanda ca odata ce ai inceput o schema de vaccinare sa o continui pe aceeasi. Cu alte cuvinte, daca alegi vaccinurile subventionate/gratuite, nu este recomandat sa treci la un moment dat la cele pe care le platesti si invers.

Foto: freedigitalphotos.net