ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Nu neglijati Boala Lyme transmisa de capuse

Categorii

 

SFATUL

 

Nu neglijati Boala Lyme transmisa de capuse

Autor: Dr. Roxana Novitchi, medic specialist pediatrie, Centrul Medical Medsana 2011-10-11
In ultimii ani a crescut incidenta bolii Lyme, o afectiune care are consecinte foarte grave daca nu este diagnosticata si tratata la timp. Este adevarat ca prevalenta este crescuta, in special, primavara, vara si toamna devreme, cand temperaturile sunt mai blande sau ridicate. Este bine sa ferim copiii de capuse, sa ii inspectam in fiecare zi, iar cand observam o capusa, sa mergem imediat la medic. Indepartarea capusei este un lucru delicat, caci o parte din corpul acesteia poate ramane in pielea copilului, in plus, capusa dusa la medic poate sa “arate”, in urma unei analize, daca este infestata sau nu.
 
Boala Lyme este produsa de o spirocheta, Borrelia Burgdorferi. Capusele care infesteaza animalele si ocazional omul pot fi rezervoare de Borrelia si sa transmita acesta boala la om. Risc de contactare a Borreliei au persoanele care isi petrec mult timp in aer liber, in zone verzi sau impadurite.
Pentru a exista un risc substantial de infectie capusa trebuie sa ramana atasata de gazda minim 36-48h, deci practic sa isi ia o "masa de sange".
 
In zonele endemice pentru boala Lyme, incidenta este de 20-100cazuri/100.000locuitori (SUA,  Austria, etc.), aceasta fiind de doua ori mai mare la copiii 5-10ani. Si in Romania, a crescut foarte mult numarul celor muscati de capuse, mai ales de capuse infestate.
 
Care sunt simptomele bolii
 
Simptomele pot aparea foarte tarziu dupa infectie, la saptamani sau chiar luni. Acestea difera de la persoana la persoana, in functie de locul muscaturii si de reactivitatea individuala, nefiind obligatorie prezenta tuturor semnelor si simptomelor.
 
1.Rash cutanat - eritem migrans; la locul muscaturii apare o mica papula eritematoasa ( de obicei la 7-14zile de la muscatura, dar posibil la 3-32zile), care poate fi insotita de mancarime sau durere locala. Aceasta se extinde putand atinge diametrul de 15cm si persista 1-2saptamani (maxim 4saptamani fara tratament) ulterior se remite. Eritemul are frecvent aspect de "tinta" cu o margini eritematoase, o zona mai decolorata si centru eritematos. Reprezinta un semn sugestiv pentru boala Lyme (apare la 70-80% din persoanele infectate). 
Atentie! In cazul alergiei la saliva capusei, la locul muscaturii poate aparea o zona eritematoasa care insa se remite in maxim o saptamana si nu reprezinta eritem migrans (acesta creste in dimensiuni si se intensifica pe masura trecerii timpului si nu raspunde la tratament antialergic). 

2.Simptome pseudogripale
: febra, frison, fatigabilitate, mialgii, dureri de cap, stare de rau general.

3.Artrita migratorie
- daca tratamentul nu este instituit la timp, la saptamani sau chiar luni de la infectie poate apare tumefactia articulara cu durere locala. Afecteaza preferential articulatiile mari- genunchiul, dar poate afecta orice articulatie. Se remite de obicei in 1-2saptamani, apoi reapare la o alta articulatie.

4.Afectare neurologica
-la saptamani, luni sau chiar ani de la infectie pot aparea meningita aseptica, paralizia faciala unilaterala (Bell) , parestezii si slabiciune la nivelul membrelor, afectarea functiei musculare. La copii, paralizia de nerv facial e relativ frecventa putand fi manifestarea initiala sau unica manifestare a bolii. Dureaza 2-8saptamani si are rezolutie completa. 

5.Rar:
cardita ( tulburari de ritm, blocuri- la cateva saptamani de la infectie, de obicei dispar fara tratament in cateva zile), conjunctivita, uveita, hepatita, fatigabilitate extrema persistenta.
 
Care sunt complicatiile bolii Lyme
 
Nediagnosticata si netratata la timp, boala Lyme are complicatii cu impact major asupra calitatii vietii pacientului, si anume:artrita Lyme - inflamatie articulara cronica, mai ales la nivelul genunchiului
afectare neurologica: neuropatii, paralizie faciala; la copil neuroborelioza tertiara este foarte rara; la adult poate aparea encefalita cronica demielinizanta cu polinevrita, deficit cognitiv, afectarea memoriei
tulburari de ritm cardiac
 
Cum diagnosticam Boala Lyme
  • Analizele de laborator sunt cele care stabilesc cu certitudine aceasta afectiune si ajuta medicul sa stabileasca cel mai potrivit tratament:
  • dozarea IgM specific prin tehnica ELIZA sau Imunoblot- detectabili la 3-4 saptamani cu maxim la 6-8 saptamani de la infectie
  • dozarea IgG specific- la 4-8 saptamani, maxim plasmatic la 4-6 luni de la infectie
 
Ce faci daca ai fost muscat de o capusa sau descoperi o capusa pe copil
  • contactati imediat doctorul deoarece tratamentul bolii Lyme este mai eficient daca este inceput precoce; riscul de a face boala Lyme creste proportional cu intervalul de timp in care capusa a ramas atasata
  • dezinfectati zona muscaturii cu spirt sau alcool iodat, presarati sare; apucati capusa cu o penseta usor din apropierea capului si trageti constant, cu grija pe directie verticala fara a rasuci;
  • pastrati capusa intr-un recipient, daca ati reusit sa o desprindeti sau s-a desprins singura;
 
Ce presupune tratamentul acestei boli
 
In functie de durata apreciata a contactului cu capusa, medicul dumneavoastra poate opta pentru tratament profilactic de 5-10 zile cu un antibiotic de genul: amoxicilina, claritromicina, cefuroxime, sau pentru tratamentul bolii Lyme care presupune antibioterapie cu durata de 14-21 zile. In cazurile tardive sau diseminate se va opta pentru tratament intravenos.
 
Cum prevenim Boala Lyme
  • cand mergeti in zone impadurite sau cu iarba inalta purtati pantaloni lungi si maneca lunga
  • folositi substante speciale pentru alungarea insectelor aplicate pe corp sau pe haine (la copii); verificati ca aceste substante sa fie avizate pentru a fi aplicate si pe corp si, mai ales, de la ce varsta sunt indicate copiilor
  • deparazitati-va lunar animalele de companie, ca sa ii ajutati si pe ei sa ramana sanatosi si sa preveniti astfel un contact cu capuse 
  • zilnic verificati copiii in zonele predilecte pentru muscatura de capuse: inghinal, scrotal, axilar, periombilical, retroauricular si nu neglijati orice nou semn, deoarece capusele au dimensiuni variabile de la un varf de ac, pana la o dimensiune cat o unghie
 
Nu in ultimul rand, retineti ca NU sunteti imun chiar daca ati avut boala Lyme!
 
Dr. Roxana Novitchi, medic specialist pediatrie, Centrul Medical Medsana