ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Bolile copilarieie - Varicela (varsatul de vant)

Categorii

 

SFATUL

 

Bolile copilarieie - Varicela (varsatul de vant)

Autor: Mami_Isis 2010-11-26
Varicela este cunoscuta si ca varsatul de vant.

Ce este varicela (varsatul de vant)? Cum se transmite?
 
Varicela, cunoscuta si ca varsatul de vant, este una din cele mai frecvente boli ale copilariei, aparand in cele mai multe cazuri intre varsta de 2-9 ani. Este o infectie virala, contagioasa in acelasi timp, cauzata de virusul variccelo-zosterian. Se transmite de la un bolnav la altul pe calea aerului, varsatul de vant fiind considerat pana acum cea mai contagioasa boala a copilariei. Virusul purtator se gaseste in secretiile nazale eliminate, dar si in fluidul din vezicule.
 
Cum se manifesta?
Inainte de aparitia eruptiei propriu-zise, caracteristice varsatului de vant, pacientul prezinta alte cateva simptome pre-mergatoare. Cam cu doua 2 zile inainte va debuta febra, in jur de 38 de grade Celsius, urmata de oboseala si inapetenta. Este foarte greu de deosebit de o raceala obisnuita pana in momentul aparitiei eruptiei cutanate.
 
Faza a doua a bolii o reprezinta perioada eruptiva, care dureaza in medie 10 si al carei debut este insotit de febra.
In primele 3-4 zile apar grupurile de pete, initial pe piept, abdomen si pe spate ca apoi sa se extinda pe tot corpul mai putin pe palme si talpi.  Petele sunt in prima faza mici si rozalii la culoare, insa se transforma rapid in vezicule care contin lichid (besicute).
 
Dupa ziua a 5-a besicutele incep sa se sparga si sa formeze mici cruste care, de obicei cad singure in cateva zile. In urma raman pete de culoare albicioasa care se atenueaza in timp si dispar.
Partea deranjanta a acestor vezicule care apar initial este ca provoaca prurit (mancarime a pielii) care duce la scarpinarea pielii. Ruperea veziculelor prematur duce la formarea unor cruste care se pot infecta cu bacterii.
In a 10-a zi copilul revine la normal, iar din ziua 11 nu mai este contagios.
 
De retinut ca eruptia are caracter polimorf, asta insemnand ca pe corpul copilului pot exista simultan pete rozalii, vezicule si cruste.
 
Complicatiile varicelei (varsatului de vant)
Cea mai des intalnita complicatie, daca poate fi numita asa, este cauza de caracterul pruriginos al veziculelor eruptive. Asta inseamna ca atunci cand copilul se scarpina, acesta poate rupe veziculele ceea ce poate duce atat la aparitia infectiilor cat si la leziuni ale pielii care lasa in urma cicatrici.
 
Ce trebuie sa retineti inainte sa cititi mai departe este ca aceste complicatii apar foarte rar si numai in cazuri extreme ale bolii.
• Complicatii repiratorii, intalnite mai ales la nou-nascutii cu varicela congenitala: pneumonia variceloasa primara (foarte periculoasa, cu o rata mare de mortalitate) si laringita acuta
• Complicatii neurologice, afecteaza mai des copii cu varsta mai mica de 5 ani: encefalita, ataxia si  mielita transversa (care este extrem de rara)
• Alte complicatii: hepatita, ulceratii conjunctivale si monoartrita
DE RETINUT! Majoritatea complicatiilor care pot aparea, in afara faptului ca sunt extrem de rare, sunt si tratabile, copilul revenind la normal in maxim 4 saptamani.
 
In cazul adultilor complicatiile pot aparea mai des si pot fi mai severe. Ele sunt de obicei de ordin repirator si survin chiar de la debutul eruptiei cutanate. Febra poate ajunge pana la 40 de grade Celsius si este de obicei insotita de dispnee (dificultatea de a respira).
La unii pacienti imunodeprimati, virusul va ramane in organism si se va reactiva mai tarziu sub forma zonei zoster.
 
Consecintele cele mai severe ale acestei boli se pot intalni, insa, la femeile gravide si pot afecta atat mama cat si fatul.

Boala poate produce atat un avort spontan cat si o nastere prematura, si in unele cazuri mai rare, decesul fatului.
Daca mama se imbolnaveste de varicela in primele 20 de saptamani de sarcina, atunci intervine sindromul de varicela congenitala care poate avea urmatoarele consecinte asuprea fatului: leziuni cicatriceale, microcefalie, encefalita, retard mental, hipoplazie, atrofie musculara, cataracta.

Cum se trateaza varicela?
Varicela este o boala care nu necesita internarea in spital, pacientul fiind izolat si tratat la domiciliu, pe parcursul celor 10 zile cat se manifesta boala. Tratamentul (mai mult simptomatic) include:
- Comprese umede aplicate pe piele pentru calmarea mancarimilor si evitarea unei infectii. Tot pentru calmare se pot folosi: talc mentolat, lotiuni cu calamina, violet de gentiana sau antihistaminice
- Tamponarea cu betadina a leziunilor cutanate infectate
- Pentru febra se recomanda in general paracetamol si nu aspirina deoarece aceasta poate duce la complicatii severe, precum sindromul Reye.
- In unele cazuri, si numai la recomandarea medicului, se poate administra acyclovir, un antiviral
- Antibioticele nu sunt necesare decat daca pacientul dezvolta o infectie bacteriana secundara si sunt prescrise numai de medic
 
Se poate preveni varicela?
Raspunsul este da. Daca doriti sa evitati ca copilul dumneavostra sa nu faca varsat de vant atunci puteti sa-i administrati un vaccin impotriva acestei bolii incepand cu luna a 12-a de viata. Acest vaccin previne 90% din cazurile de varicela, iar cei 10%  care totusi se molipsesc prezinta forme extrem de usoare.
Daca nu ati vaccinat copilul in primele luni de viata atunci puteti sa o faceti la varsta de 11-12 ani. Acum majoritatea scolilor distribuie acest vaccin si il recomanda, asa ca nu ezitati sa-l administrati.
Cand chemam medicul?
Dupa cum deja am zis, interventia medicala nu este necesara decat in foarte putine cazuri. Medicul este necesar doar pentru stabilirea diagnosticului, de restul tratamentului ocupandu-se parintii copilului, acasa.
Totusi, sunt unele cazuri care dezvolta complicatii si atunci este obligatoriu sa fie consultat un medic:
- daca febra depaseste 39,5 grade Celsius
- daca copilul se plange de dureri acute de cap sau se misca foarte greu
- daca observati umflaturi pe suprafata din jurul veziculelor sau daca din acestea curge puroi.

Alte articole despre BOLILE COPILARIEI:
Foto: healthpictures.in