ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Bolile copilarieie - Rujeola (pojarul)

Categorii

 

SFATUL

 

Bolile copilarieie - Rujeola (pojarul)

Autor: Mami 2010-11-10

Ce este rujeola (pojarul)? Cum se transmite?

Una din cele mai frecvent manifestate boli ale copilarie, rujeola cunoscuta si ca pojar sau cori este o boala virala extrem de contagioasa provocata de un virus rujeolic de tip ARN care se transmite cel mai frecvent pe cale aeriana dar si prin obiecte contaminate cu secretii nazale sau faringiene.  O persoana infectata este contagioasa cu 4 zile inainte si 4 zile dupa ce apare eruptia cutanata.

 

Cum se manifesta?

Inainte de aparitia eruptiei cutanate, care este un semn caracteristic al acestei boli, pacientul va experimenta alte simptome destul violente. Rujeola debuteaza de obicei cu febra mare, 39-40 grade Celsius, urmata de lacrimare, ochi inrositi, tuse uscata, secretii nazale si lipsa poftei de mancare.

Dupa 36-48 de ore de la manifestarea acestor prime simptome apare o eruptie pe mucoase, cunoscuta sub numele de petele Koplik. Bubite mici, albe apar atat pe mucoasa bucala (in interiorul obrajilor) cat si pe cea faringiana. Acestea dispar imediat ce apare eruptia cutanata.

Este posibil ca inainte de aparitia eruptie cutanate simptomele generale din primele zile sa se accentueze. Aceasta eruptie cutanata se manifesta prin aparitia pe corp a unor bubite neregulate de un rosu-inchis.

Eruptia rujeolica apare, in general, pe timpul noptii. Primele pete apar dupa urechi, pe ceafa, pe frunte si apoi se extind spre gat si torace, ca pana in a treia zi de eruptie intreg corpul sa fie afectat. Din ziua a patra a eruptiei se va observa o diminuare/disparitie a bubitelor care au aparut primele, vindecarea totala durand pana la 6-7 zile. In aceasta perioada se va observa si o diminuare a simptomelor initiale.

Complicatii

Rujeola aduce cu sine multe complicatii, care pot afecta atat copiii foarte mici cat si adultii.

Complicatii  des intalnite sunt: diareea, bronsita, amigdalita, otita medie, conjunctivita. Alte complicatii ce pot aparea sunt: pneumonia, encefalita, scleroza, reactii meningiene, miocardita.

Nu va panicati! Daca copilul dumneavoastra are in general o stare de sanatate si nutritie buna, atunci nu aveti de ce sa va ingrijorati. 

In cazul bebelusilor complicatiile pot fi mult mai grave ajungand pana la extrema decesului in unele cazuri in care copilul era malnutrit, avea carente mari de vitamina A sau un sistem imunitar afectat de SIDA.

Doar pentru ca este generic denumita o boala a copilarie, nu inseamna ca adultii nu se pot molipsi si ei. Desi sunt mult mai rare cazurile de rujeola in randurile adultilor si complicatiile ce pot aparea sunt pe masura: intoxicatii puternice, febra periculos de mare sau tuse.

Cel mai tare poate afecta rujeola femeile insarcinate, mai ales in primul trimestru al sarcinii, deoarece poate provoca un avort spontan. De asemenea, boala poate produce malformatii fetale, indiferent de luna in care este contractata, iar dupa saptamana a 24-a poate duce la o nastere prematura.

Cum se trateaza rujeola?

In general rujeola se trateaza la domiciliu, nefiind necesara spitalizaria decat in cazuri extrem de grave. Pacientul bolnav trebuie izolat pentru cel putin 7 zile, pentru a evita transmiterea bolii mai departe. Din pacate nu exista medicamente pentru a face boala sau eruptiile cutanate sa dispara mai repede, insa puteti sa va ajutati copilul prin scaderea febrei si a durerii.

Ce se recomanda, in general, in cazurile de rujeola:

  • repaus la pat
  • multe lichide
  • medicamente antitermice si antitusive pe baza de paracetamol
  • suplimente de vitamina A, mai ales pentru copiii intre 6 luni si 2 ani

Atentie! Nu administrati aspirina pentru calmarea durerilor deoarece poate duce la complicatii grave cum ar fi sindromul Reye.

Se poate preveni rujeola?

Deoarece boala este contagioasa inca dinainte de a aparea eruptia cutanata, singura metoda eficienta de prevenire a acesteia este vaccinarea.  Vaccinul se numeste R.O.R (rujeola, oreion, rubeola) si se administreaza in 3 doze: prima la varsta de un an (chiar si mai devreme cu cateva luni in cazul in care copilul merge la cresa), a doua intre 3 si 6 ani iar ultima la varsta de 10 ani.

De asemenea unele studii au aratat ca vaccinul administrat in primele 72 de ore de la contactul initial cu virusul are efect asupra bolii.

O alta metoda, care este mai ales recomandata in cazul femeilor insarcinate, a copiilor sub un an si a persoanelor cu un sistem imun deficitar este administrarea de imunoglobuline – IG. O injectie IG poate preveni sau scurta boala daca deja s-a instalat.

Cand chemam medicul?

Asistenta medicala nu este necesara in cele mai multe cazuri, insa mai sunt si exceptii. Daca observati unul din urmatoarele simptome chemati imediat medicul:

  • febra care persista mai mult de 10 zile: acesta ar putea fi un semn de pneumonie sau infectie in organism
  • are diaree mai mult de o saptmana
  • apar semne de deshidratare
  • dureri de cap si la nivelul gatului
  • simptomele reapar odata la cateva zile.

Alte articole despre BOLILE COPILARIEI:
Foto: historyforkids.org