ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Bolile copilariei - Rubeola (pojarel sau pojarul mic)

Categorii

 

SFATUL

 

Bolile copilariei - Rubeola (pojarel sau pojarul mic)

Autor: Mami_Isis 2010-11-18
Rubeola este cunoascuta si ca pojarel sau pojarul mic. 

Ce este rubeola? Cum se transmite?
 
Cunoscuta si ca pojarel sau pojarul mic, rubeola este o afectiune virala mult mai lejera decat rujeola desi ambele sunt cauzate de tulpini ale aceluiasi virus. Se manifeste in proportie de 70% la scolarii cu varstele cuprinse intre 7-10 ani, preponderent in lunile ianuarie-aprilie ale anului. Asemenea rujeolei si rubeola este contagioasa, boala transmitandu-se pe cale respiratorie (prin tuse, stranut si chiar vorbire).
 
Cum se manifesta?
Fiind o forma mult mai lejera a rujeolei este de asteptat ca si simptomele sa fie mai usoare, uneori aproape imperceptibile. Ca si restul bolilor copilariei debuteaza cu simptome care trec usor drept simptome ale unei raceli de sezon si abia o data cu aparitia eruptiei cutanate se poate stabili despre ce boala este vorba. Febra premergatoare este scazuta, foarte rar atinge 39 de grade Celsius si poate fi insotita de indispozitie, somnolenta, dureri de cap, secretii nazale si inflamarea ganglionilor gatului.
 
Aceasta faza dureaza aproximativ doua zile, fiind urmata de aparitia propriu-zisa a bolii. Eruptia cutanata, caracterizata prin pete rozalii mici, debuteaza pe fata si se extinde mai apoi pe intreg corpul (mai ales pe torace), pielea putand fi in unele cazuri in intregime rosie. Eruptia dispare dupa maxim 3-4 zile de la aparitia primelor pete.
 
De retinut! Aceasta boala nu este caracterizata necesar de eruptii cutanate. In mai bine de jumatate din cazuri aceste eruptii nu au aparut deloc. Lipsa eruptiei cutanate este considerata o forma atipica a bolii.  
 
Complicatiile rubeolei.
Fiind deja o boala usoara, complicatiile sunt foarte rar intalnite, mai ales daca starea generala de sanatate a pacientului este una buna. Chiar si complicatiile care apar sunt tratabile, cu o rata de vindecare completa.
Complicatii intalnite sunt: encefalita, nevrita periferica, otita medie si foarte rar meningita.
 
Pana acum am tot discutat despre cat de lejera este aceasta boala. Cand vine vorba de femeile insarcinate, se schimba foaia. Daca este contractat de o gravida, virusul care provoaca rubeola traverseaza placenta acesteia determinand malformatii grave ale fatului. 
In primul trimestru din sarcina poate provoca avort spontant, iar intr-o sarcina mai avansata cauzeaza aparitia multor malformatii congenitale, unele dintre ele fiind letale.
 
Cum se trateaza rubeola?
Pentru ca boala in sine nu poate fi tratata odata ce s-a instalat, tratamentul se bazeaza in mare parte doar pe tratarea simptomelor specifice. Se recomanda:
- izolare la domiciliu
- consum crescut de lichide pentru prevenirea deshidratarii cauzata de febra
- paracetamol (nu aspirina) pentru febra si durerile de cap
In cazul femeilor gravide se recomanda vaccinarea anti-rubeola cel tarziu in primul trimestru al sarcinii. Daca gravida a fost deja expusa la virus si nu are imunitate impotriva lui atunci i se va administra o injectie cu imunoglobulina care doar diminuaza simptomele bolii, nu o si trateaza, reducand considerabil riscul afectarii fatului.
 
Se poate preveni rubeola?
Rubeola poate fi prevenita foarte usor prin administrarea unor doze de vaccin antirubeolic, cunoscut sub numele de ROR (rujeola, oreion, rubeola). Acesta se administreaza in 3 doze: prima la varsta de un an (chiar si mai devreme cu cateva luni in cazul in care copilul merge la cresa), a doua intre 3 si 6 ani iar ultima la varsta de 10 ani.

Alte articole despre BOLILE COPILARIEI:  
Foto: vaccineinformation.org