ACASA  »  Copilul tau  »  Sanatatea copilului tau  »  Bolile copilariei - Oreionul

Categorii

 

SFATUL

 

Bolile copilariei - Oreionul

Autor: Mami_Isis 2010-12-07
Ce este oreionul? Cum se transmite oreionul?
 
Provocat de un paramixovirus, oreionul se deosebeste cel mai tare de restul bolilor copilariei. Cunoscut si ca parotidita epidemica, oreionul este o boala infectioasa acuta care afecteaza de obicei glandele salivare, dar si pancreasul, sistemul nervos si organele genitale in unele cazuri. Virusul care provoaca boala este extrem de contagios, acesta transmitandu-se prin secretii nazale, sarut, tuse si chiar prin contact cu obiecte atinse recent de o persoana infectata (mai ales servetele sau pahare).
 
Cum se manifesta opreionul?
 
Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 3 saptamani, boala debuteaza brusc cu o febra moderata insotita de dureri de urechi si de gat. Bolnavul se mai poate plange de oboseala, cefalee sau pierderea poftei de mancare.
 
Dupa aceste simptome, care dureaza de obicei, doua zile, se poate observa inflamarea glandelor parotide. Mai intai intr-o parte si apoi si in cealalta, boala se manifesta printr-o tumefactie localizata in spatele maxilarului. Tumefactia este dureroasa, mai ales in timpul masticatiei sau daca este apasata direct.
Fiind vorba de o inflamatie in organism este foarte posibil ca tumefactie sa fie insotita de febra moderata sau de episoade subfebrile pe tot parcursul ei. Aceasta regreseaza de la sine in maxim 10 zile de la de la debut, fara sa apara supuratii.
 
Complicatiile oreionului:
Desi nu are multe complicatii, cele care ar putea aparea sunt destul de severe. In unele cazuri oreionul poate lua forma de neuromeningita, evoluand mai apoi in meningita seroasa sau encefalita. De asemenea poate cauza hipoacuzie, pancreatita sau diabet juvenil zaharat.
 
La baieti poate aparea ca complicatie orhita urliana, o inflamatie dureroasa a testiculelor care are ca efect secundar sterilitatea.
 
La fete complicatia care e posibil sa apara se numeste ooforita care cauzeaza inflamarea ovarelor provocand dureri abdominale.
 
In sarcina, oreionul este mai ales periculos in primul trimestru deoarece poate duce la un avort spontan. Studiile facute pana acum au aratat ca in afara de aceasta complicatie, oreionul nu cauzeaza nicio malformatie congenitala si nici nu dauneaza fatului.
 
Cum se trateaza oreionul?
Ca si celelalte boli ale copilariei oreionul se trateaza prin izolarea si ingrijirea la domiciliu. Medicamentele recomandate sunt pentru a reduce febra si alte dureri specifice, nu pentru a trata boala, care dispare de la sine. Aveti grija sa evitati aspirina deoarece studiile au demonstrat ca poate cauza un sindrom foarte periculos, Reye.
 
Daca glanda este prea inflamata si provoaca dureri puternice se pot aplica comprese calde sau cu gheata timp de 20 de minute. De asemenea trebuie evitate mancarurile prea solide deoarece provoaca dureri in timpul masticatiei dar si cele acre sau acidulate (sucuri) din cauza durerii de gat.
In cazul baietilor, daca sunt inflamate testiculele atunci se recomanda odihna totala la pat.
 
Se poate preveni oreionul?
Alaturi de rujeola si rubeola, oreionul se poate preveni prin administrarea inca din primul an de viata a unei doze de vaccin ROR, urmata de alte doua doze mai tarziu.