ACASA  »  Copilul tau  »  Adoptia copilului  »  Legea adoptiilor in Romania - noi reglementari in 2011

Categorii

 

SFATUL

 

Legea adoptiilor in Romania - noi reglementari in 2011

Autor: Irina Mateescu 2011-09-18
In 9 martie 2011, Guvernul Romaniei a aprobat modificarea si completarea Legii privind regimul juridic al adoptiilor, pentru a veni in sprijinul familiilor care doresc adopte si pentru a grabi reintegrarea in mediul familial al copiilor dati spre adoptie in Romania.
 
Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat: „Executivul a decis, la solicitarea expresa a primului-ministru, sa fie mentinute reglementarile in vigoare privind adoptiile internationale. Cu alte cuvinte, modificarile si completarile adoptate astazi vizeaza doar cererile de adoptie interna.”
 
Modificarile Legii adoptiilor in 2011:
 
1. Au fost redefinite notiunile de adoptie interna si adoptie internationala din punct de vedere al cadrului juridic.

2. In plus, a fost introdus criteriul resedintei familiei care adopta in locul criteriului domiciliului.
 
3. De asemenea, o serie de dispozitii care vizeaza conditiile de fond ale adoptiei au fost corelate cu noul Cod Civil, a explicat, la randul sau, Bogdan Panait, secretar de stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).
 
4. Copiii cu parinti necunoscuti pot fi declarati adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere.
 
5. Copii aflati in sistemul de protectie sociala fata de care parintii manifesta dezinteres timp de un an pot fi declarati adoptabili dupa aceste 12 luni in care directia de asistenta sociala constata clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitati de reintegrare a lui.
 
6. O alta reglementare importanta aprobata de Guvern se refera la introducerea probei ADN-ului pentru in cadrul procedurii de incuviintare a adoptiilor unor copii care provin din relatii extraconjugale ale sotilor.

7. În cadrul procedurii de adopţie se iau măsurile necesare pentru ca fraţii, indiferent de sex, să fie adoptaţi împreună. Adopţia separată a fraţilor, de către persoane sau familii diferite, se poate face numai dacă instanţa judecătorească apreciază că aceasta este în interesul lor superior, cu motivarea expresă a hotărârii pronunţate în acest sens.
 
8. Actul normativ introduce, totodata, o perioada de monitorizare post-adoptie de doi ani, in care se a asigura si consiliere familiei, si pentru a avea garantia unei reintegrari reusite a copilului adoptat intr-un mediu familial.
 
Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.

Foto: Aboutkazakhstan.com

 
 
 

Documente