ACASA  »  Cariera ta  »  Legislatia pentru parinti  »  Noua lege privind concediul maternal aplicabila in 2012

Categorii

 

SFATUL

 

Noua lege privind concediul maternal aplicabila in 2012

Autor: Av. Marius Vicentiu Coltuc 2011-12-01
De la inceputul acestui an, 2012,  legea privind concediul pentru ingrijirea copilului mic s-a modificat. Vestea buna este ca mamele care inainte de a naste aveau un salariu mare, vor primi acum 85 % din veniturile realizate.
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in  anul anterior  nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.
 
In randul mamelor carora li se mareste indemnizatia intra asadar, cele care au activitati comerciale independente (prestari servicii, de pilda), ori au asa-zisele profesii libere. Ca profesii libere, Codul Fiscal include activitatile medicale, avocatii, notarii, auditorii financiari, arhitectii, consultantii fiscali, consultantii de plasament in valori mobiliare si orice alte profesii independente, desfasurate legal.

Tot in categoria activitatilor independente intra si cele remunerate prin drepturi de proprietate intelectuala, realizate individual sau in asociere. Este vorba despre parintii cu venituri obtinute din brevete de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si de comert, precum si de cei cu venituri din drepturi de autor.
 
Noi acte necesare pentru solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului 
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, mamele trebuie sa depuna la agentia judeteana pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti, copia certificatului de nastere al copilului, in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 6 luni de la nasterea copilului sau, in cazul copiilor cetateni romani nascuti in strainatate, 12 luni de la inregistrarea nasterii la autoritatile romane competente. In cazul in care nu a fost intocmit actul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, cererea va fi insotita de copia legalizata a actului constatator al nasterii. Pentru copiii cetateni straini, nascuti in strainatate, cererea va fi insotita de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat.
 
 
Av. Marius Vincentiu Coltuc
Fondator Casa de avocatura Coltuc
e-mail: avocat@coltuc.ro; web: www.coltuc.ro

Foto: Marvelousmommy.com